1.Vasakpoolne elukas-Lepisma saccharina  ja looduskaitsealune Orobanche elatior Põhimõtteliselt on nii nemad kui ka veel mitmed nende lähisugulased lihtsalt ........ .

Mis on nende ühine nimi?

 

2.Kes on see Pärnu II Keskkooli vilistlane?

richard villems.jpg

 

3.Millises USA osariigis asuvad need Arches National Park i võimsaimad vaatamisväärsused?

 

4. Mõlemad pildil olevad mehed surid samas majas - Cotchford farmis, Heartfieldis, East Sussexis, 13 aastase vahega. Vasakpoolne mees ostis uhke maamaja koos juurdekuuluvaga parempoolse mehe pärijailt.  Kes on need kaks tuntud meest?

 

 

5. Näete ühe tuntud Baltisaksa aadlisuguvõsa vappi.Just selle suguvõsa üks tuntumaid liikmeid oli ka piiskop Albert. Mis suguvõsa?

 

 

 

 

6.Fotodel on Pekingi olümpiamängude üks edukamaid naissportlasi. Kes?

7. Fotol on eutanaasia eestvõitleja, kelle tuntuim tsitaat on- "dying is not a crime." Arstina tegutsemise jooksul aitas ta umbel 130 patsiendil eutanaasia abil siit ilmast lahkuda. Mees tunnistati kohtus süüdi teise astme mõrvades ja sai ka 25 aastase vanglakaristuse, millest ta pidi ära istuma siiski vaid 8 aastat.Mees on ka tuntud kui muusik ja helilooja. Mis on selle “Dr. Death”  austava hüüdnime ära teeninud mehe kodanikunimi?

 

kevorkian.jpg

8.Kunstnik?

9. Pildil on 30aastane Soome noor ning mõjukas kirjanik ja kolumnist. Tema ema on eestlane, kes pärit Haapsalust, kus ka küsitav veetis suure osa oma lapsepõlvest, ja isa soomlane. Õpib Helsingi teatriakadeemias dramaturgiat.Oksaneni debüütromaan „Stalini lehmad" ilmus Soomes ja Eestis 2003 aastal .Kuuldemäng „Külmunud põskedega tüdrukud" , mis räägib eestlaste küüditamisest, esietendus Soomes 2005. aasta juulis — Nõukogude Liidu sellest poolest, millest külma sõja aegses Soomes ei kirjutatud. Teine romaan „Baby Jane" ilmus Soomes ja eesti keeles kirjastuselt Tänapäev mullu. Teemaks homosuhted ja vaimuhäired heaoluühiskonnas. Näitemäng „Puhastus" esietendus 2007. a. algul Soome Rahvusteatris – tegevus toimub sõjajärgses ja 1990ndate alguse taasiseseisvunud Eestis, kujutatud on võimu ja selle mõju inimsuhetele, seksuaalset ahistamist ja hirmu mehhanisme.Kes on see soomeeesti kirjanik.

10. Kuulete laulmas vägevat comebacki plaanivat artisti. Tundub, et mees on läinud kindla peale välja ,sest ta valis sügisese tagasitulekuturnee kaaslaseks “Eesti nr 1 laulja” Hannahi..
Kes laulab?

 

 

 

11. Seda Cambridges asuvat tuntud monumenti nimetatakse “Kolme Vale monumendiks”. Nimelt polevat monumendil kujutatud üldse mitte seda, keda väidetakse vaid suvalist üliõpilast.Teiseks polevat mees teinud üldse seda, mida ta väidetakse olevat teinud ja kolmandaks on isegi aastaarv monumendi jalamil vale, mis vale!  Kelle ausammas see siis on?

 

12.Fotol oleva tennisisti kõrgeim WTA edetabelikoht oli 39.(2003). 2008 aasta lõpetas ta vaid 91. kohal. Siiski on ta maailma kõige kõreima edetabelikohaga tenniseproff, kes on ennast Playboy tarvis alasti pildistada lasknud. Brasiilia Playboys 2001 aastal poseerinud Vanesa Menga ei tõusnud iial kõrgemale 163.kohast.Kes?(Kanepi ja Aniga ei ole küsitav minu andmetel veel kohtunud.)

 

13.Nimetage see Läti rahvapill!Soomes on see kantele, Eestis kannel ja Leedus kankles.Raunas Cesise lähedal on selle pilli mängijale lausa monument.

kokle.jpeg

14. Küsime kunstnikku(1887-1951)Tema tööd “Mehed teraskiivris”(1942) peetakse esimeseks II maailmasõja kajastuseks Eesti kunstis. Näete veel maale “Pajats”ja “Kodutud”
Kunstnik lõpetas oma elu vabasurmaga 1951 aastal. Kes?

 

 

15. Kuulete laulmas daami, kelle elu lõppes traagiliselt 2004 aastal, mil ta retseptiravimite mõju all olles enda korteri aknast alla kukkus.
1942 aastal sündinud daami peaksid hästi tundma, eelkõige Eesti filmisõbrad.Kuulete tema tuntuimat hitti „Sempre“
Kes laulab?

 

 

 

16. Kes on see eestlaste poolt palavalt armastatud europoliitik?

 

17. Millega on tegu? Ootan konkreetset rahvusvaheliselt tunnustust leidnud nimetust.
Ainult kasutusotstarbe äramärkimise eest punkte ei saa!Sama nime kannab ka tütarlapsel peas olev müts.

 

18. Selline uhke kell kaunistab hoonet, mis on teatud parameetri osas suurim omataoline maailmas.Filmis “Armageddon” näidatakse selle hoone purunemist meteoriidikillu langemise tõttu.
Filmi “Carlitos way” traagilised lõpustseenid toimuvad just selles hoones ja hoonest põikavad läbi tulnukaid taga ajavad Tommy Lee Jones ja Will Smith “Mens in Black”i  mõlemas osas.Mis hoone?

 

19.Fotol pole mitte mõni Kevin Ashmani sugune „Egghead“, vaid tuntud ameerika näitleja William H. Macy „meeleheitel koduperenaisest“ abikaasa.

Kes?

20. Fotodel on Alaverdi katedraal(XI saj) ja vana tsidadell, mis asuvad Gruusia veinipealinnas, Kahheetia regiooni halduskeskuses. Just selles veidi üle 21 000 elanikuga linnas on küpsenud ja pudelisse villitud praktiliselt kõik Eestis müügil olevad Gruusia veinid.
Kui te pole veinisõber küll aga olete filmisõber ning näinud Gruusia klassikalist komöödiat “Mimino” siis just sealt oli ka Kikabidze kehastatav peategelane pärit.Mis linn?

 

 

 

 

 

21. Tema sõdurid kutsusid teda “Valgeks kindraliks”, sest talle meeldis valgesse mundrisse riietunult ja valge hobuse seljas istudes, mõnelt kõrgendikult lahingute käiku jälgida.Kes oli see andekas vaid 38 aasta vanuselt südameatakki surnud kindral? Tema nime on kandnud ka Fergana linn Usbekistanis.

 

22. Beverley Hillsi High School is käies oli pildil oleval naisterahval kuum suhe koolivenna Lenny Kravitziga. Praegu sebib ta aga aktiivselt Bill Clintoniga.Ta lööb kaasa ka seriaalis “Ugly Betty” ning kogus hiljuti tuntust parodeerides Sarah Palinit.Kes on pildil?

 

 

23. Lemmikloomapoes tuleb selle linnu poegade eest välja käia u. 1000.- krooni.Linnu tugeva noka kaal, moodustab peaaegu poole linnu üldkaalust. Linde soovitatakse pidada paarikaupa, sest üksi jäädes võib lind kurvastusest isegi surra.Linnud suudavad täita käsklusi ja neile on võimalik õpetada lihtsamaid trikke.Vabas looduses elavad linnud Aafrikas ja ka Madagaskaril.Sellest liigist (agapornis) linnukest pidas ka Aleksander Suur. Mis lind?

 

 

24.Kunstnik?

 

25.Fotol on Euroliiga kõrgeimapalgalisim korvpallur. Mees siirdus peale 4 edukat hooaega Atlanta Hawksis Pireuse Olympiakosesse suurt raha teenima. Siiani on mehe panus jäänud küll oodatust oluliselt väiksemaks-sest Euroliiga keskmine punktisaak mängust jääb hetkel isegi alla 10 punkti.Huvitav, kas kreeklased ikka tahavad küsitavale-stiilset mikrofonisoengut kandvale ässale- 3 aasta jooksul 20 milli USA dollarit maksta?

Kes?

 

 

 

26.Paul Delaroche maalil 19 .sajandist kujutatakse ühe 17 aastase tütarlapse elu traagilist lõppu. Kes lõpetas nii halvasti?

 

27. Mis on vasakpoolsel pildil oleva koera nimi? Äraarvamise lihtsustamiseks on paremal pilt täiskasvanud poisist.

 

28. Arion Lusitanicus on Eestis kiiresti leviv ohtlik võõrliik, kuidas on selle piraka limuse eestikeelne nimi?

 

 

29.Kes?

30.Autofirma?

 

 

 

 

 

31. Fotodel on praeguses Paikuse valla Tammuru külas 1903 aastal sündinud mees, keda tunnustatakse Eesti esihügieenikuna ning tervishoiusüsteemi rajajana. 1941-56 viibis ta asumisel Siberis ja Kasashtanis ning tervishoiuspetsialist Kuulo Kutsari sõnul on küsitav jätnud tänaseni jälje Kasahhi tervishoiusüsteemi, milline eristub järsult Kesk-Aasia ja Venemaa üldisest süsteemitusest antud valdkonnas.Küsitavale saab iga kilvar näkku vaadata Tartus Vanemuise tn suures ringauditooriumis MMil mängides.Kes?(1903-1968)

 

32.5000 $ rahatähel on kujutatud USA USA riigisekretäri aastail 1801-1809. Keda?

 

 

33.Neil kahel veetleval daamil on ühine neiupõlvenimi(sugulussidemed minu andmetel puuduvad kuid selles ei või olla kindel) Mis oli nende neiupõlvenimi?

34.Isa kahe pojaga.

 Ühine perekonna-nimi?

 

35.Kes on esitavad teile duetti „Interlude“?Lugu on salvestatud 1994 aastal meespoole albumi „Vauxhall & I“ tarvis. Loo esmaesitaja oli 1968 aastal Timi Yuro.

Kui ajakiri Muusa veel ilmus siis valiti nende poolt küsitav duett –kõigi aegade duettide top-10 sekka.

 

 

 

 

36. Fotol on maailmas kõmulist kuulsust kogunud romaani “Catherine M i seksuaalelu” autor. Kes?

 

 

37. Küsitav on kala kohta ebahariliku välimusega. Ta on pikliku, veidi paksu ja lühikest madu meenutava kehakujuga. kehapikkus on 7...14 cm ja kaal kuni 58 g. Keha näib paljana, sest soomused on väga väikesed ja ainult luubiga nähtavad. Värvus sõltub elupaigast - nimelt võib hink muuta oma värvust vastavalt veekogu põhja värvusele, kus ta parasjagu asub. jõgesid, mõnikord ka riimveelisi Eestis on neid leitud vaid paiguti, sest korraga tabatakse vaid üksikuid isendeid. Teda on leitud vaid vähestest järvedest ja jõgedest ning Matsalu lahest ja Kihnu lähistelt.
Kala on öise eluviisiga ja erakliku loomuga. Tema eluviis on omapärane: ta tavatseb kaevuda poolenisti pinnasesse ning sellega seoses on ta silmad väikesed ja kaetud nahaga. Kala eluiga looduses ei kesta samuti üle 2 aasta. Vaid vangistuses on ta võimeline elama 10 aastaseks. Looduses on ta toiduks paljudele röövkaladele. Kala kuulub looduskaitse alla. Mis kala?

 

 

38.Kus asub selline memoriaalkompleks?

39. Fotol olevat meest peetakse ehk üheks andekaimaks kunstnikuks rockmuusikute seas või siis parimaks rockmuusikuks kunstnike seas.Kes on see mees? Kunstioksjoneil lähevad tema tööd igatahes suurepäraselt kaubaks.

 

 

40. Peale pikki õige lipu otsingud on üks riik hetkel jäänud pidama sellise lipuvariandi juurde-mis riik?

 

 

41. Pildil olev supermodell on lisaks oma vapustavale välimusele tuntud sellega, et tal praktiliselt puudub naba. Enamusel kõhtu paljastavatel fotodel on naba talle lihtsalt fototöötluse tulemusel külge kleebitud.
Kes on see nabatu kaunitar, kelle tuntuim meesaustaja on poksija Vladimir Klitsko?

 

 

42.Maal aastast 1886 „Pealuu sigaretiga“.Näete ka kunstniku fotot.

Kunstnik?

van gogh.jpg

 

43. Kõik Ukraina oblastid va kaardil punasega märgitu- kannavad oblastikeskuste nimesid-näiteks Harkovi oblast, Sumõ oblast jne.Millise Ukraina oblasti keskus on aga Lutsk? Oblastis elab pisut üle miljoni elaniku ja pindalalt on ta natuke alla poole Eesti suurune.

 

 

44. Fotol on kauaaegne Raadioteatri juht, praegune PolygonTeatri eestvedaja, kes on paljudele kõige tuntum ehk kui uus poiss samanimelisest hitttelelavastusest 1980 aastate keskpaigast.Kes?

 

 

45.Kuulete ühe ansambli nn“ signatuurlugu“, mis on Howard Sterni väitel ka USA stripiklubide enimmängitud lugu ja stripparite mitteametlik hümn. Mis ansambel esitab pala „Pour Some Sugar on Me“?

 

 

 

56. Fotodel on mees, kes on Tartu NAK i “Väikeses Pornoraamatus” ära mainit kui Balti Koostöö Porno. Kes?

 

57. Internetikauplustes reklaamitakse piltidel olevat eset kui ideaalset ja elegantset kingitust mehele , kellel on kõik juba olemas.Kõige odavama sellise riista saab kätte 6 £ eest. Mis on selle asjakese otstarve?

 

munasügaja.jpg

58. Fotodel on skandaalne maal, milline on korduvalt kaduma läinud ja millisest on valmistatud mitmeid koopiaid.Kes on selle langenud Madonnat kujutava taiese autor?

-------------------------------------------

59. Pildil on endine kettaheitja, kelle mark kõrgushüppes on 2,39. Mees polegi midagi suurt saavutanud, peale asjaolu, et on tõenäoliselt kõige suuremas alkoholijoobes võistleja,  kes iial kergejõustiku Grand Prix etappidel esinenud. Tema lemmikjook on viin Red Bulliga ja lemmikkoht selle pruukimiseks Lausanne staadion.

Nimetage see atleet?

 

60.Näete ja kuulete kaksikõdesid Monica ja Gabriela Irimiat. Rumeenia päritolu nn”Kullakaevajaid”, kellest üks riputas end hiljuti pikemaks ajaks ka Lembit Öpiku käevangu. Kuidas on selle koosluse lavanimi?Inglismaal, Jaapanis ja Hiinas on nad tõusnud oma paari tantsuhitiga isegi Top-6 sekka.Põhiliselt figureerivad nad aga seltskonnaajakirjanduses nii riietatutena kui ka ilma riieteta. Näiteks peale rinnasuurendusoperatsiooni  on tütarlapsi haaranud nudismivaimustus ning nad on pikalt gastroleerinud mööda Euroopa trendikamaid supelrandu, et demonstreerida oma värske look-iga rinnapartiid.

.

 

 

 

 

 

46. Kuulete tuntud ja populaarset muusikapala, mille autor Ariel Ramirez on parempoolsel pildil klaveri taga.  Enamus maailmast peab loo autoriks aga hoopis meest vasakpoolsel pildil.
Nimetage mees vasakpoolselt pildilt ja loo nimi!  On teada, et sama nime kannab prantsuse keeles linnuke alumiselt pildilt, Kanada esimene kosmosesatelliit aastast 1962(ka 2. satelliit 1965) ja üks Ameerikas valmistatav prantsusepärane juust. Kindlasti on abiks ka teadmine, et tegu pole mitte kõige tuntuma seda nime kandva lauluga.

 

47. Kuni 1980. aastateni peeti küsitavat liiki poolahviliste hulka kuuluvaks, tänapäeval eraldatakse ta omaette sulesabaliste seltsi.  Tegutsevad enamasti päeval; sageli võib neid kohata elamute lähedal. Elavad üksikult või paariti ja kaitsevad kindlalt oma territooriumi. Suhtlevad mitmesuguste häälitsuste ja visuaalsete märkide abil (erinevad sabaasendid). Põhitoiduks on putukad ja puuviljad ning palminektar. Pesitsevad varisenud puude õõnsustes, bambuseõõntes jm taolistes kohtades.Need Malai saarestikus elavad rotitaolised loomad on tegelikult alkohoolikud, suure osa nende toidusest moodustab palminektar-  Eugessona Tristis  palmide nektari piiritusesisaldus ulatub aga kuni 3,8%ni.Küsitavate loomade veres võib iga kehamassi kilo kohta sisalduda 1,4 grammi piiritust.Mingeid joobe ega hilisemaid pohmakatunnuseid looma juures aga ei täheldata-seetõttu on nad praegu suure hulga teadlaste huviorbiidis.
Nimetage see joodikloom?

 

48.Pildil olev saar on Soome lõunapoolseim asustatud saar.Saarest u.22 meremiili kaugusel läks põhja parvlaev Estonia. Nimetage see saar!

uto.jpg

49. Ilma lipsuta mees teeb nüüd seda, mida kikilipsuga mees (paremalt) enam ei tee!
Mida teeb(lisaks oma põhitegevusalale)  nüüd ilma lipsuta mees ja mis on tema nimi?

 

  

50. Fotodel on Eesti nn “Esilesbi” homoorganisatsiooni Campaign Against Homophobia võrgustiku koordinaator .

Mees fotol on küsitava isa - näitleja, lavastaja ja teatripedagoog.Kes?

 

51. Fotol on mees kodanikunimega Sean John Combs. Ta kuulub alla neljakümneaastaste rikaste inimeste top 40sse olles rikkaim selles nimekirjas leiduv Hip Hoppar. Aga muusikategemine on tema jaoks juba aastaid kõrvaline äri. Mees tegeleb sisuliselt kõigega, mida saab kokku võtta sõnaga(luksuslik) elustiil. Ta mängib filmides, omab restoranide ketti, disainib moodi(Dallas Mavericksi võistlusvorm), temanimelist parfüümi “I Am King”, kiidab ja kasutab Barack Obama.Tema peod on kõige glamuursemad ja üleüldse ta olevat kõige kõige. Mis nime all maailm seda meest tunneb?

 

52. Fotol on Iisraeli president 2000-2007. Kuna mehele meeldis oma alluvaid seksuaalselt ahistada, oli ta sunnitud oma ametikohast ennetähtaegselt loobuma.
Mis on selle maia juudi nimi?

 

53. Vasakpoolsel pildil olevas pruulikojas valmib tuntud Shoti viskibränd, mis on ülipopulaarne Hiinas. Hiinas on tänu osavale turustuskampaaniale küsitav viskibränd muutunud kogu Shoti viski sünonüümiks.Baaris tulebki tellida mitte scotchi vaid jooki, mille hiinakeelne hääldus kõlab umbes nagu - Tsõvashõ. Jooki reklaamivad Hiinas näiteks Lucy Liu(fotol) ja Johnny Woo. Nimetage see 1801 astal loodud viskibränd?

 

54. Küsime Lapimaal asuvat Soome haldusüksust, kus toimus Talvesõja ajal verine lahing. Vene väed üritasid just sealtkaudu Rovaniemi ja Tornio peale tungides Soome kaheks osaks lõigata.Soome väed peatasid venelased Kemijärvel, 1944 aasta veebruaris sekkusid seal lahingutegevusse ka Skandinaavia vabatahtlikest koostatud väeosad.Ilmselt kompenseerimaks lüüasaamist ...... Lahingus, nõutasid venelased peale jätkusõja lõppu endale osa ka selle valla territooriumist. Ning see oli Karjala ja kaug põhjas asuva Petsamo kõrval kolmas piirkond mille soomlased pidid loovutama.
Samanimeline mõis asub Lääne Virus Rakke valla territooriumil ning seal tegutseb põhikool.
Nimetage piirkonna, lahingu ja mõisa ühine nimi!

 

55. Fotodel ja loodetavasti ka videol näete vene 2/4 taktimõõdus rahvatantsu. Tuntuim selle tantsu esitus on kindlasti nähtav ja kuuldav, milline pärineb Tsaikovski “Pähklipureja” teisest vaatusest.Veel on küsitavat tantsu oma teostes kasutanud näiteks Rimski-Korsakov “Sadko”s ja Stravinski “Petruskas” Mis tants?( Soovitame mitte segamini ajada ühe teise tuntud rahvatantsuga, mida Tsaikovski on kasutanud “Mazepas” Rimski-Korsakov “Maiöös” ja Hatsaturjan “Gajanes”)

 

 

Vastused     Paikuse Pildikas 2009

 

1.soomukas

(majasoomukas ja suur soomukas)

21.Mihhail Skobelev

41.Karolina Kurkova

2.Richard Villems

22.Gina Gershon

42.Vincent van Gogh

3.Utah i osariik

23.lembelind

43.Volõõnia/Volyn

4.A.A.Milne ja Brian Jones

24.Nicolas Poussin

44.Tamur Tohver

5.Buxhoevden

25.Josh Childress

45.Def Leppard

6.Stephanie Rice

26.Lady Jane Grey

46.Alouette (lõoke)Paul Mauriat

7.Jack Kevorkian

27.Roger

47.tupaia

8.Paul Klee

28.Hispaania teetigu

48.Utö saar

9.Sofi Oksanen

29.Pasi Rautiainen

49.Alex Rodriguez(paneb Madonnat)

10.Jason Donovan

30.Smart (roadster)

50.Lisette Kampus

11.John Harvard

31.Mihkel Kask

51.(Puff) Diddy

12.Ashley Harkleroad

32.James Madison

52.Moshe Katsav

13.kokle

33.Bouvier

53.Chivas Regal

14.Johannes Greenberg (Gremberg)

34.Valters(Valdis, Sandis ja Kristaps)

54.Salla

15.Gabriella Ferri

35.Morrisey/Siouxsie Sioux

 

55.trepakk

16.Rene van der Linden

36.Catherine Millet

56.Janis Rainis

17.tobbogan

37.hink

57.munasügaja

18.Grand Central NY

38.Brest

58.van Clomp

19.Felicity Huffmann

39.Ronnie Wood

59.Ivan Uhhov

20.Telavi

40.Turkmeenia/Turkestan

60. Cheeky Girls