WQC 2008

 

Kultuur

 

 

1.Millises Euroopa linnas asub maailma üks vanimaid kunstimuuseume, Uffizi galerii?

Firenze

2. Millise kuulsa kunstniku maalil põhineb film “Tüdruk pärlkõrvarõngaga”, mille peaosades mängisid Scarlett Johansson ja Colin Firth?

Johannes Vermeer

3. Millisel aastal 125 rajatud hoonel on senini maailma suurim tugevdamata betoonist kuppel?

Panteon (Roomas)

4. Mis nime kandis Kreeka mütoloogias laev, mille pardal seilasid Iason ja tema sõbrad Kuldvillakut varastama?

Argo

5. Pärast nelja päeva palvetamist ning arutelusid kogu maailmast Rooma kogunenud 217 valijamehe seas valiti Hispaania teoloog Adolfo Nicolas (71) 20. jaanauril 2008  Hollandi preestri Peter-Hans Kolvenbachi järeltulijaks. Millise usurühmituse etteotsa ta sai? Nende liidrit kutsutakse tihti ka “mustaks paavstiks”.

Jesuiidid

6. Saksa sürrealisti Max Ernsti ilmselt kuulsaim maal on 1921 valminud meistriteos. Millist looma kujutatakse sellel oma nina puhumas?

Elevant

7. Algselt nimetati nii Siberi ja Mongoolia ravitsejaid, nüüd tähistatakse selle sõnaga laiemalt inimesi, kes on sidemehed loodusliku ja vaimude ilma vahel. Oma reise teevad nad transiseisundis. Mis termin?

Šamaan

8. Selle värvi nimetus on tuletatud kreeka keeles “kollast” tähistavast sõnast ning üldiselt viitab see kuldkollasele või kollakaspruunile värvusele. Sama nime kandva värvimise juures kasutatava pigmendi puhul tuntakse vähemalt nelja tüüpi (kollane, punane, purpurne ja pruun), kõigi keemiline koostis on aga raud(III)hüdroksiid. Algsest kollasest pigmendist saab punast kuumutamise teel. Mis värv?

Ooker

9. Toora teine nimetus on Kirjutatud Seadus. Seda kommenteerib Suuline Seadus, selgitades, kuidas kirja pandud seadusi täita tuleb. Kuigi suuline, otsustasid kaks rabi selle kirja panna pärast seda, kui kahes ebaõnnestunud ülestõusus hukkus üle miljoni juudi. Mis nime all on Suuline Seadus tuntud?

Talmud/Mišna/Gemara

10. Autor andis selle maali hoiule New Yorgi moodsa kunsti muuseumile (MoMA), kuniks tema kodumaale on naasnud demokraatlik kord. Maal naases sinna 1981. Mis maal?

Guernica (Pablo Picasso)

11. Islami viis sammast on igale moslemile kohustuslikud. Millise nime all on tuntud üks neist, kohustus anda 2,5% oma sissetulekust vaestele? See araabiakeelne sõna tähendab “kasvamist” või “puhastumist”.

Zakat

12. Caribana on igasuvine Kariibi kultuurile pühendatud festival, mis meelitab kohale sadu tuhandeid turiste kogu maailmast. Festivali lõpuparaadi jälgis mullu 1,3 miljonit inimest. Tegu on Põhja-Ameerika suurima tänavafestivaliga. Mis linnas see toimub?

Toronto

13. Oma kuulsas 1989 ajakirjas National Interest ilmunud essees väidab filosoof Francis Fukuyama, et Lääne liberalismi esiletõus märgib inimkonna ideoloogilise evolutsiooni lõppu ja viimast valitsusvormi. Hiljem laiendas Fukuyama selle samanimeliseks raamatuks. Mis nime kandsid essee ja raamat?

“Ajaloo lõpp”

14. Budismi üks pühimaid reliikviaid asub Sri Lankal Kandy linna templis, kaitstuna kaheksa luku taga. Milline Buddha kehaosa see on?

Hammas

15. See linn oli aastatel 300-900 ilmselt Ameerikate rahvarohkeim. Seal asuvad Päikesepüramiid (Mehhiko kõrgeim), Kuupüramid, Surnute tänav ja La Ciudadela, milles on Quetzalcoatli tempel, põllumajanduse tempel ja Quetzalpapalotli loss. Mis linn?

Teotihuacan

20. Kairouan on linn, mis on moslemite jaoks Meka ja Mediina järel tähtsuselt kolmas palverännaku sihtpaik. Linnas asub Põhja-Aafrika vanim mošee ja maailma vanim minarett. Mis riigis asub Kairouan?

Tuneesia

17. Seda moslemi filosoofi, arsti ja teadlast on nimetatud ka Lääne-Euroopa ilmalikku mõtte isaks. Islamimaailmas mängis ta võtmerolli Kreeka filosoofia kaitsmisel ning Aristotelese rehabiliteerimisel, sest ta kirjutas kommentaare enamusele Aristotelese säilinud teostele. Läbiv teema tema kirjutistest on, et religiooni ja filosoofia vahel pole vastuolusid, kui mõlemat mõistetakse piisavalt. Kellest jutt (1126-1198)?

Averroes (Ibn Rushd)

18. Üks maiade maailma loonud jumalaist, tuule, tormi ja tule jumal oli see, kes saatis Maale suure veeuputuse, kui inimesed jumalaid vihastasid. Tema nimest on tuletatud ka ühe loodusnähtuse nimi. Millise?

Orkaan, hurrikaan (Huracan)

19. 2007. aasta seisuga oli sel etnilisel usurühmitusel 712 liiget, kes kõik elasid Jordani jõe läänekaldal Nabluse linnas ja Iisraelis Holon linnas. Nende väitel on nende usund muistsete israeliitide tõeline religioon. Kuna väljaspoolt pärit inimestetga pole lubatud abielluda, on neid viimastel sajanditel kiusanud mitmed geneetilised haigused. Vanasti peeti neid teise klassi kodanikeks, kuid Luuka evangeeliumis räägib Jeesus loo sellest, kuidas üks selle rahva seast aitas vägivallaohvrit. Mis rahvas?

Samariitlased

20. See 20. sajandi üks tuntumaid ehitisi, mille projekteeris taanlane Jørn Utzon, kuulutati juunis 2007 UNESCO maailmapärandi paigaks. Hoone ehitus algas märtsis 1959, kuid vastuolude tõttu lahkus Utzon projektist 1966. Lõpuks valmis hoone 1973. aastal, kümme aastat plaanitust hiljem. Rahastati ehitust peamiselt loteriituludest. Mis hoonest on jutt?

Sydney ooperimaja

Järgmiste küsimuste pilte vaata järgmiselt lehelt!

 

21. Millises Ida-Euroopa linnas asub Sajandi hall (Hala Stulecia), mida on kirjeldatud kui „moodsa arhitektuuri ja insenerikunsti teedrajavad tööd, milles paistab varasele 20. sajandile iseloomulik mõjutuste segu ja millest sai hilisemate raudbetoonehituste oluline eeskuju?”

Wroclaw (Breslau)

22. Seda Saksa graafikut ja skulptorit peetakse 20. sajandi olulisemaks sotsiaalset protesti edastavaks kunstnikuks. 1928 sai temast esimene Preisi kunstide akadeemiasse valitud naine. Esimese maailmasõjas kaotas ta poja, Teises maailmasõjas lapselapse ja suri ise paar nädalat enne sõja lõppu. Kes?

Käthe Kollwitz

23. See Ameerika naiskunstnik (1887-1986) oli tuntud eeskätt lilli, kivisid, loomaluid, merekarpe jms äärmiselt suurendatuna kujutatavte tööde poolest, muutes need objektid nii abstraktseteks kujunditeks (vt pilti). 1924 abiellus ta mõjuka fotograafi Alfred Stieglitziga. Kes?

Georgia O’Keefe

24. Tema töödes võib näha impressionismi algeid. See 1775 sündinud Inglise kunstnik sai tuntuks maastikumaaliljana ning 1984 asutati temanimeline mainekas kunstiauhind. Kes?

Joseph Mallord Turner

25. Näete autoportreed kunstnikust, kes mõjutas oluliselt näiteks Jacques-Louis Davidit ja Paul Cézanne’i. Suurema osa oma elust veetis ta Roomas, keskendudes mütoloogiliste ja usuliste stseenide maalimisele. Kes?

Nicolas Poussin

26. See New Yorgi hoone valmis 1930, oli aastajagu maailma kõrgeim ning on art deco stiili ilmekas näide. Paljudelt piltidelt on tuntud see kotkapäine veesüliti. Mis hoone?

Chrysleri hoone

27. Algselt oli see ainult lihtne mudast või savist kuppel, mis pidi katma Buddha reliikviad. Sellest budistlikust kuppeljast kultusehitisest arenes hiljem teistes Aasia riikides välja pagood. Mis hoone?

Stuupa

28.Kui maketil nähtav hoone oleks kunagi valmis ehitatud, oleks see olnud maailma suurim. Vatikani Püha Peetruse katedraal oleks vabalt mahtunud selle kupli alla. Eiffeli torni ulatunuks veidi katusest välja. Hoone oli nii hiiglaslik, et kui kõik ruumid oleks olnud inimestega täidetud (mahtus neid sinna 200 000), oleks hoones kujunenud oma ilmastik ning siseruuides hakanud vihma sadama. Kes oli selle hoone arhitekt?

Albert Speer (Berliini Volkshalle)

29. Kunstnik?

Marc Chagall

30. See 20. sajandi üks mõjukamaid fotograafe keskendus USA lääneosa looduse kujutamisele, olles inspireeritud California Yosemite’i rahvuspargi erakordsest ilust. Kes on see Ameerika fotograaf?

Ansel Adams

 


WQC 2008

 

Meelelahutus

 

Küsimusi 1-7 saadab muusika, mida kuulete mõtlemisaja alguses

 

1. Selle Ameerika soul- ja funkansambli hittide hulka kuuluvad “Easy” ja “Three Times a Lady”. Tuntuim on aga kuuldav 1985. aasta pala. Bänd?

The Commodores („Nightshift“)

2. Milline ladina-ameerika tants sai populaarseks 1989. aastal tänu Brasiilia popgrupi Kaoma ainsale hitile?

Lambada

3. Selle Rootsi rock-grupi läbimurdealbum oli 1995 ilmunud “Life”, mis saavutas rahvusvahelist edu, eriti Jaapanis, kus tõusis plaatinaplaadiks. Ansambli hittide hulka kuuluvad “Lovefool”, “Erase/Rewind” ja “My Favorite Game”. Kuulete neid laulmas koos Tom Jonesiga Talking Headsi lugu “Burning Down The House”. Mis ansambel?

The Cardigans

4. Millise kuulsa prantsuse helilooja sulest pärineb see “Kassiduett”, mis moodustab osa teosest “ L’Enfant et les Sortilèges” (“Laps ja nõidused”)?

Maurice Ravel

5. Ta sündis 1960. aastal Kevin Donovani nime all, oma lavanime võttis ta pärast Aafrikas-käiku ning filmi “Shaka Zulu” nägemist. Ta oli oluline tegelane hip-hop-muusika väljakujunemisel ning andis 1982 välja pöördeliseks osutunud loo “Planet Rock” (kuulete katkendit), mis pani alusele uuele stiilile nimega elektrofunk. Mis on selle elektroonilise muusika ühe olulisema kujundaja lavanimi? (Vt ka pilti!)

Afrika Bambaataa („Planet Rock“)

6. See Kameruni muusika esineb filmi „Lion King II“ (1998) soundtrackil, kuid selleks ajaks oli ta juba tuntud tänu laulule ”Alane”. Kes?

Wes (Madiko)

7. 1978 Metro Manila popmuusika festivalil üles astudes oli Freddy Aguilar täiesti tundmatu, mõne nädalaga sai temast aga maailmas tuntuim Filipiini muusik. Laul, mis ta neisse kõrgustesse viis, oli folk-rock ballad kohalikus tagalogi keeles. Sellest on tehtud üle 50 tõlgitsuse 14 keeles. Mis on loo nimi?

„Anak“

8. Lynn Margulis on tunnustatud teadlane ja teose “Mis on elu?” (“What is Life?”) üks autoreid. Kahjuks teatakse teda peamiselt hoopis ühe USA teaduskirjaniku abikaasana. Küsitav sai tuntuks 1980. aastatele telesarja “Kosmos” kaasprodutsendi ja jutustajana. Kes?

Carl Sagan

9. Millise lavakunsti liigi harjutusmeetodid on Vaganova meetod, Cecchetti meetod ja Balanchine’i meetod?

Ballett

10. See 1950. ja 60. aastate protestimuusika pioneer kirjutas kuulsa raamatu “Kuidas mängida viiekeelelist bandžot” ning leiutas pika kaelaga bandžo. Tal oli kommunistide toetaja kuulsus, kuid tuntuimate saavutuste hulka kuuluvad ikka edukate laulude nagu ”Turn, Turn, Turn” ja ”If I had a Hammer” kirjutamine või kaasautorlus. Kellest jutt?

Pete(r) Seeger

11. Philip Glassi esimese ja pikima (neli-viis tundi!) ooperi keskmes on üks ajalooline isik. Algul arutati, et tegevus võiks keerelda, Charlie Chaplini, Adolf Hitleri või Mahatma Gandhi umber, kuid lõpuks otsustasid Glass ja produtsent Robert Wilson ühe teise ikoonilise isiku kasuks. Kelle või mis on ooperi nimi?

„Einstein on the Beach“ (Albert Einstein)

12. Don McLeani 1971. aasta laul “American Pie” viitab mitmel korral 3. veebruarile 1959, mil lennuõnnetuses hukkusid oma aja popstaarid Buddy Holly, Ritchie Valens ja The Big Bopper. Millist laulus mitu korda korratavat hüüdnime kannab see saatuslik päev?

The Day the Music died

(päev, mil muusika suri)

13. Millises telesarjas heitleb Lorraine Bracco kehastatav psühhiaater Jennifer Melfi pidevalt oma eetiliste tõekspidamistega ja töö jätkamise võimalustega, kuna tema tähtsaima kliendi ülestunnistused on sedavõrd häirivad?

„Sopranod“

14. Millist Baierimaa põhjaosas asuvat linna seostatakse tihedalt Richard Wagneriga? Seal esietendusid tema „Nibelungi sõrmuse“ tetraloogia ning ooper „Parsifal“, samuti toimub seal 1876. aastast iga-aastane Wagneri festival, millele piletite saamiseks ootavad fännid aastaid järjekorras.

Bayreuth

15. Tänapäeva üks Balkani omapärasemaid heliloojaid on Goran Bregović, kes on tuntud eeskätt muusika loomisega ühe helilooja filmidele. Kelle? Nende filmide seas on „Mustlaste aeg“, „Arizona unelm“ ja „Underground“.

Emir Kusturica

16. Milliselt 1984 sündinud Kanada lauljalt on tänaseks ilmunud kolm albumit: „Let Go“ (2002), „Under My Skin“ (2004) ja „The Best Damn Thing“ (2007)?

Avril Lavigne

17. Kes oli esimene juudi muusik, kes esines pärast Teist maailmasõda koos Berliini filharmoonikutega?

Yehudi Menuhin

18. Selle laulu kirjutas Kurt Weill Berthold Brechti sõnadele „Kolmekrossi-ooperi“ jaoks. Hiljem on laulu saanud popklassikaks ning seda on esitanud Louis Armstrong, Bobby Darin, Frank Sinatra, Bill Haley, Ella Fitzgerald, The Doors, Sting, Nick Cave, Robbie Williams ja Westlife? Mis laul?

„Väitsa-Mackie“ (Mack the Knife)

19. Kuidas nimetatakse kaasaskantavate muusikamängijate ja arvutite jaoks mõeldud ringhäälinguprogrammi, mida levitatakse Interneti abil, tihti uudistekanalite ja RSSi kaudu?

Podcast

20. Ta on ainus Oscari-nimeline, kes võitnud Oscari. Selle USA muusikaliprodutsendi, libretisti ja lavastaja koostööst Richard Rodgersiga on sündinud meistriteosed „Karussell“, „Kuningas ja mina“ ning loomulikult „Helisev muusika“. Kes?

Oscar Hammerstein II

21. Millise helilooja tööde täielikku kronoloogilist loetelu sisaldab Ludwig Köcheli 1851. aastal koostatud Köcheli kataloog? Helilooja teoseid tähistatakse Köcheli numbritega (K või KV), arvatavas valmimise ajalises järjestuses.

Wolfgang Amadeus Mozart

22. See reggae-mõjutustega rock-ansambel saavustas rahvusvahelist edu 1980. aastatel (1983 võideti parima uue esineja Grammy) ning on ainus Austraalia ansambel, kes on jõudnud singli- ja albumitabeli tippu nii USAs kui Suurbritannias. Tuntuimad hitid on „Business as Usual“ ja „Down Under“. Ansambel?

Men at Work

23. Millise Austraalia rock-bändi suurim hittsingel oli 1987 ilmunud „Beds Are Burning“? Ansambli laulja Peter Garrett sai mullu riigi keskkonnaministriks.

Midnight Oil

24. Milline traditsiooniliselt Veneetsia gondoljeeride lauldava rahvalaulutüübi tuntuim esinemine on Jacques Offenbachi ooperis „Hoffmanni lood“?

Barkarool

25. Selle Brasiilia trash-metal bändi nimi tuleb portugalikeelsest sõnast „haud“. Tegu on 1990. aastate ühe kiidetuima metal-ansambliga, kuigi kommertsedu neil väga polnud. Albumil „Chaos A.D.“ (1993) lisasid oma brutaalsele soundile ootamatuid elemente, näiteks Brasiilia rütme, aidates nii kujundada groove-metal žanri. Sama stiili jätkasid nad 1996. aasta plaadil „Roots“, pärast mida lahkus ansamblist üks asutajaliikmeid Max Cavalera. Mis bänd?

Sepultura

26. Millisest biitlite palast sai sel aastal esimene laul, mis kosmosesse suunati? Salvestamise 40. aastapäeva tähistanud lugu läks teele 431 valgusaasta kaugusel oleva Põhjanaela suunas, kasutades NASA Deep Space Networki.

„Across the Universe“

Järgmiste küsimuste pilte vaata järgmiselt lehelt!

 

27. Traditsioonilist araabia muusikat jazzi, rocki ja klassikaga segavat Rabih Abou-Khalili teatakse ühe pirnikujulise, sõrmlaua künniseta pilli mängijana. Tegu on lauto eelkäijaga, pärinedes Liibanonist ja Põhja-Aafrikast. Mis pill?

Oud (Ud, Kaban või Barbat)

28. Venemaa rahvusvaheliselt edukaima popgrupi moodustasid 1999 Lena Katina ja Julia Volkova. Nende esinemised olid kõmulised väljakutsuvalt lesbilise käitumise poolest, kuigi hiljem tunnistasid nad selle teeskluseks. Nende suurim hitt oli 2002 väljas lastud „All The Things She Said“. Ansambel?

t.A.T.u. (Tatu)

29. See Ameerika jazz-trompetist, 1950. aastate cool jazzi juhtkuju, esitas peamiselt lõõgastavat, isegi melanhoolset muusikat. Tema edu kahjustas oluliselt narkosõltuvus, eriti 1960. aastatel, mil ta istus isegi vangis. 70ndatel tegi ta eduka tagasituleku, kuid hukkus 1988, kukkudes Amsterdamis alla hotelliaknast. Kes?

Chet Baker

30. See Terrence Gene Bollea nime all sündinud mees on üks tuntumaid wrestlingutähti. Oma näitlejaoskusi on ta muu hulgas rakendanud filmis „Rocky III“. Mis on tema kahesõnaline esinejanimi?

Hulk Hogan

 


 

WQC 2008

 

Sport

 

 

1. Selle maletermini võttis 1561 kasutusele Hispaania preester Rúy López de Segura, tuletades selle itaaliakeelsest väljendist, mis tähendab “kellelegi jalga ette panema”. Mis termin?

Gambiit

2. Selle ameeriklase nimel on kergejõustiku ajaloo pikim võiduseeria. Ta võitis järjest 122 võistlusel 400 m tõkkejooksu. Viimase kaotuse sai ta 1977 Berliinis Harald Schmidilt, võidujada katkestas 1987. aastal ameeriklane Danny Lee Harris Madridis. Kes?

Edwin Moses

3. Milline 1987 sündinud Serbia tennisist võitis oma esimese Grand Slam tiitli tänavu Austraalias? Eelmise aasta USA lahtistel kaotas ta finaalis, nii Prantsuse lahtistel kui Wimbledonis jõudis poolfinaali. Kes?

Novak Djokovic

4. Millises Klaus Teuberi loodud lauamängus, mis avaldati 1995 Saksamaal, vajad sa linna ehitamiseks olemasolevat küla, kolme maaki ja kahte vilja?

Katani asustajad (Die Siedler von Catan)

5. Igal mandril on oma lemmiksport: ameeriklased säravad pesapallis, aafriklased jooksmises, eurooplased rattasõidus. Kuid on üks päris globaalse levikuga spordiala, kus neli Okeaania meeskond kuuluvad maailma tippu. Viimastel maailmameistrivõistlustel (2007) jõudis kolm neist veerandfinaali, kuid üllatuslikult ei võitnud keegi neist trofeed. Mis ala?

Ragbi

6. Vaadates nimekirja jalgpalluritest, kes on olnud liiga edukaimad väravakütid, leiame kolmandalt kohalt Pele, teiselt Josef Bicani ja esimeselt veel ühe brasiillase, kes ajavahemikus 1986 kuni 2001 on 13 hooajal olnud Brasiilia, Hollandi ja Hispaania liigades hooaja parim väravalööja. Kes?

Romario (de Souza Faria)

7. Millisele riigile tõi olümpiakulla Anthony Nesty, võites esimese mustanahalise sportlasena Soulis 1988 ujumiskulla?

Surinami

8. Ungari maletaja sündis 1903, emigreerus USAsse ja sai sealse maleföderatsiooni aktiivseks liikmeks. Nende palvel lõi ta süsteemi, et arvutada välja maletajate suhtelist taset ja mis nimetati tema enda järgi. Kõrgeim tulemus selle järgi on olnud Garri Kasparovi 2851 punkti 1999. aastal. Mis süsteem?

ELO (Arpad Elo)

9. Nimetage Ungari poksija, kes võitis aastatel 1948-56 kolmedel järjestikustel mängudel kuldmedali?

Laszlo Papp

10. See uus-meremaalane on rohkem tuntud omanimeliste autode kui võidusõidurajal saavutatud tulemuste poolest. Ta oli omal ajal noorim F-1 etapi võitnud mees (22-aastane), kui 1959 võitis Ameerika GP Sebringi rajal. Ta hukkus õnnetuses, katsetades Inglismaal Goodwoodi rajal üht prototüüpi. Kes?

Bruce McLaren

11. Kuna pesapall pole enamusele maailmast just eriti köitev, kaob ta 2012 olümpiaprogrammist. Senini on kõik ametlikud olümpiaturniirid peale ühe võitnud üks riik. Milline?

Kuuba

12. Milline NFLi (ameerika jalgpalli) meeskond oli alates 1972. aastast esimene, kes suutis mullu põhihooaja läbida kaotusteta?

New England Patriots

13. Millist „The Doni“ hüüdnime kandnud Austraallia kriketimängijat (1908-2001) peetakse üldiselt kõigi aegade parimaks kaitsjaks (batsman)?

Donald Bradman

14. Henrik Ibseni sünnikoht Skieni linn asub Norra lõunaosas, piirkonnas, mis on andnud oma nime suusatüübile, mille puhul kinnitub saabas suusa külge ainult varbaosaga. Kuidas neid suuski kutsutakse?

Telemark suusad

15. Konstantinoopoli Nika ülestõus, mis kestis 532. aastal nädalajagu, oli linna jaoks enneolematult vägivaldne, sest umbes pool linnast hävines. See algas spordivõistlustel tülist Siniste ja Roheliste toetajate vahel. Mis alal võisteldi?

Kaarikute võiduajamine

16. Maahokis lüüakse enamik väravaid olukorrast, mis antakse, kui kaitsev meeskond teeb karistusalas vea, kuid mida ei karistata penaltiviskega. Millisest olukorrast on jutt?

Penaltikorner

17. Kes suutis viimase naisena võita ühtedel olümpiamängudel nii 200 kui 400 meetri jooksud?

Marie-José Perec (Atlanta, 1996)

18. Mis rahvusest on golfimängija Lorena Ochoa, kes mullu aprillis tõukas Annika Sörenstami naiste golfi esinumbri kohalt?

 

Mehhiko

19. Michael, selle Taani jalgpalliperekonna kuulsaim võsu, ei saanud oma karjääri jooksul ühtegi punast kaarti. Ta lõi Taani rahvusmeeskonna eest 37 väravat ning Barcelona eest 40, mängides seal 1989-94. Tema noorem vend Brian kuulus EMi võitnud koondisse ning ka nende isa Finn oli koondislane. Michaeli pojad Mads ja Andreas mängivad samuti Taani noortevõistkondades. Mis on selle jalgpalliperekonna nimi?

Laudrup

20. Sel spordialal on meestele üheksa ala, teiste seas 'El Paso de la Muerte' (Surma värav), ning naistele üks, 'Escaramuza' (Võitlus). Seda peetakse Mehhiko rahvusspordiks ning nimetatakse kohapeal charreada’ks. Mis sport?

Rodeo

21. Milline on vormel-1 ajaloo traagilisemaid GP etappe, kuna 1994. aastal hukkusid seal õnnetustes Roland Ratzenberger ja Ayrton Senna?

San Marino (Imola ringrada)

22. Olümpiamängudel jagatakse ratsutamises medaleid kolmel eri alal: kolmevõistluses, takistussõidus ja veel ühel alal, milles 2004 võitis kulla Hollandit esindav Anky van Grunsven. Mis ala?

Koolisõit

23. See ameeriklane sai hakkama kahe tähelepanuväärse saavutusega: 1948 võitis ta Londoni OMil kümnevõistluse 17-aastasena, olles noorim kergejõustikus kulla võitnud sportlane. Neli aastat hiljem võitis ta uuesti kümnevõistluse, seekord olümpiaajaloo suurima vahega (912). Samal aastal osales ta ka USA ülikoolide jalgpallifinaalis Rose Bowl. 1954 tehti tema elust film ning 1967-75 oli ta vabariiklaste partei esindajana kongressis. Kes?

Bob Mathias

24. Milline Prantsuse ujuja vapustas tänavu maailma, püstitades Euroopa meistrivõistlustel kahel korral maailmarekordi 100 m vabaujumises? Uus tippmark on 47.50.

Alain Bernard

25. The first Tour de France took place in 1903 and the winner was the Frenchman Garin. The first years all winners were French. In 1909 the first non-Frenchman won the Tour. What was his nationality? His country would be victorious 3 more times.

Luxembourg

26. IWFi poolt 1982 läbi viidud küsimuse järgi on selle spordiala kõigi aegade parim sportlane Tommy Kono. USAd esindav Kono püstitas 26 maailmarekordit, võitis kaks olümpiakulda (1952 ja 56) ning hõbeda (1960). Ta on ainus, kes püstitanud maailmarekordeid neljas eri kaalukategoorias. Mis ala ta harrastas?

Tõstmine

27. Kui võistlejal õnnestub džuudos visata vastane kannikatele või puusale ja hoida teda seal 10-15 sekundit, saab ta madalaima punkti. Kuidas seda nimetatakse?

Koka

Järgmiste küsimuste pilte vaata järgmiselt lehelt!

 

28. Üks aegade parimaid korvpallureid Michael Jordan oli 1984. aasta draftis alles kolmas valik. Teine oli Sam Bowie, ilmselt Portland Trail Blazersi suurim viga. Esimese valiku õigusega olnud Houston Rockets valis 2.13 pika Nigeeria keskmängija, kes tunnistati 1994 NBA parimaks mängijaks. Kelle?

Hakeem Olajuwon

29. Ta sündis Ulaanbatoris 1980. aastal nime all Dolgorsürengün Dagvadorj. 2003 sai temast esimene mongol, kes jõudis sumo kõrgeima astme, yokozunani. Ta on üks kõigi aegade edukamaid sumomaadlejaid, kelle nimel on kõiksugu rekordeid. 2007 eemaldati ta suveturniirilt teeseldud vigastuse pärast, kuid tänavu jaanuaris naases ta võistlustulle. Mis on tema sumonimi?

Asashoryu Akinori

30. See 1981. aasta Nintendo videomäng oli esimene, kus esines torumees Mario. Mängus peab Mario päästama oma tüdruku ühe põgenenud ahvi küüsist, kes loobib teda tulepallidega. Mis nime kannab see klassikaks saanud mäng?

Donkey Kong

 


 

WQC 2008

 

Teadus, loodus

 

 

1. Üksteisele järgnevate Fibonacci arvude suhe, nt 1/1, 2/1, 3/2, 5/3, 8/5, 13/5… läheneb ühe matemaatilisele konstandile. Millisele?

Kuldlõige

2. Kiirendust, mille väärtus on ligikaudu 9,81 meetrit sekundi ruudu kohta, tähistatakse füüsikas ühe tähega. Millisega?

G

3. Nende imetajate poolt omavahel suheldes välja saadetud madalasageduslikud helid võivad valjuse poolest küündida 188 detsibellini, millega nad on kõige valjemad elusolendid. Näiteks startiva reaktiivlennuki müra on 120 detsibelli. Mis loomad? (Üldnimetajast piisab)

Vaalad (sinivaalad, küürvaalad jt)

4. Mis nime kannab füüsikas seadus, mille kohaselt mõjutavad kaks punktlaengut teineteist jõuga, mis on võrdeline laengute korrutisega ja pöördvõrdeline nendevahelise kauguse ruuduga?

Coulomb'i seadus

5. Kuidas nimetatakse geoloogilist ajalõiku, kvaternaari osa, mis algas ca 1,8 miljonit aastat tagasi ja kestis kuni 10 000 aastat tagasi ja mille ajal leidsid aset viimased suuremad jääajad?

Pleistotseen (Diluuvium)

6. Milline on raskeim väärisgaas?

Radoon

7. Sel ainel on eri keemilisi nimesid, teiste seas raud-ferrotsüaniid ja raud(III)heksatsüanoferraat(II). Värvainena toodeti teda esmakordselt 1704 juhuslikult, kui keemik ja värvimeister Heinrich Diesbach ning alkeemik Johann Konrad Dippel püüdsid leida uut värvitooni. Seda saab kasutada ka raviks, kui on neelatud radioaktiivset tseesiumi või talliumi, see seob radioaktiivse aine ning hoiab kehal seda omastamast. Mis on aine levinud nimetus?

Berliini sinine (preisi sinine)

8. Kreekakeelsest sõnast „kiire“ tuleneva sõnaga tähistatakse hüpoteetilisi osakesi, mida esimesena kirjeldas sakslane Arnold Sommerfeld ning mis suudavad liikuda valgusest kiiremini. Mis osakesed?

Tahhüonid

9. Darwini evolutsiooniteooria kohaselt käib evolutsioon loodusliku valiku teel. 19. sajandi alguses käidi välja aga hoopis teine evolutsiooniteooria, mille kohaselt pärivad järglased vanemate eluajal saadud omadused. Näiteks sepp, kelle töö annab talle tugevad käelihased, pärandab need ka oma lapsele. Teooria sai nime selle välja töötanud Prantsuse bioloogi järgi. Kelle järgi või mis nime kannab teooria?

Jean-Baptiste Lamarck või lamarkism

10. Moleraks nimetatakse sünnijärgset pehmet kohta koljul. Milline on ainus koeratõug, kes sellega sünnib?

Chihuahua

11. Millised kehas leiduvad ühendid avastasid 1902. aastal kaks Briti füsioloogi William Bayliss ja Ernest Starling?

Hormoonid

12. Geofüüsikas täheldatakse gravitatsiooni suurenemist mäe või tiheda kivimassi lähedal, just suuremast massist tulenevana. Mis terminit selle kohta kasutatakse?

Bouguer’i anomaalia

13. Millise nime all on äriilmas paremini tuntud see, mida tähistatakse lühendiga DJIA?

Dow Jones (Industrial Average)

14. See sõna tuleneb Itaalia Sardiinia saarel kasvava mürgitaime nimest. Taime mürgistuse ohvri näolihased väänduvad hirmuäratavaks naeratuseks. Mis sõna?

Sardooniline

15. Millist tänapäeval solvavaks peetavat sõna kasutati vanasti Aafrika khoikhoi hõimu kohta? Siiski näiteks filmis „Võlur Oz“ seda ei tsenseerita (sest peetakse anakronismiks). Filmis laulab seda sõna Bert Lahri kehastatav argpüksist lõvi laulus „If I Were King of the Forest“. Mis sõna?

Hottentot

16. Kilogrammi etalon Le Grand K on metallsilinder, mida hoitakse Pariisis ühes pangaseifis. See on valmistatud iriidiumi ja veel ühe metalli sulamist. Mis metalli?

Plaatina

17. 2005. aastal otsustas ühe riigi valitsus evakueerida Carteret’ atolli 1500 elanikku 100 km kaugusel asuvasse Bougainville’i. Atoll pole merepinnast kõrgemal rohkem kui poolteist meetrit ning arvatavasti on üle ujutatud juba aastaks 2015, olles nii esimene asustatud maatükk, mis tuleb maha jätta tõusva merepinna pärast. Mis riigile kuulub see atoll, mida tuntakse ka Tuluni või Kilinailau atolli nime all?

Paapua Uus-Guinea

18. Füüsikas tähistab see sõna magnetvälja ja selle muutumise tulemusena tekkiva elektrivälja vastastikust jõudu. Loogikas on tegu meetodiga, mis üldistab üksiku või erilise põhjal üldist. Mis terminist on jutt?

Induktsioon

19. See Saksa arstiteadlane alustas 1890. aastatel katseid, leidmaks ja sünteesimaks aineid, mis tapavad parasiite või pärsivad nende arengut. Sellega pani ta aluse kemoteraapiale. Peale selle avastas ta ka esimese tõhusa süüfiliseravi. 1908 jagas ta Nobeli meditsiinipreemiat. Kes?

Paul Ehrlich

20. Maa atmosfäär koosneb peamiselt lämmastikust ja hapnikust. Milline gaas on mahult kolmas õhu komponent, moodustades umbes ühe protsendi sellest?

Argoon

21. Somaallasel Ali Maow Maalinil diagnoositi 26. oktoobril 1977 üks haigus, millest tal lõpuks siiski paraneda õnnestus. Teadaolevalt oli tegu viimase seda haigust põdenud inimesega. Mis haigus?

Rõuged

22. Mille leidmiseks kasutatakse Erastothenese sõela?

Algarvud

Järgmiste küsimuste pilte vaata järgmiselt lehelt!

 

23. See fossiil, omalaadsete seas vanim, leiti Baierimaalt Solnhofenist. Üldiselt peetakse teda linnuks, kuid erinevalt tänapäevastest lindudest olid tal hambad ning saba meenutas väikeste dinosauruste omi. Kuidas seda liiki nimetatakse?

Arheopterüks

24. See on üks vähestest teadaolevatest lihasööjatest seentest, sest ta tapab ja seedib ümarusse (nematoode). Seda söögiseent leidub kõikjal maailmas ning eriti sagedasti kasutatakse seda Hiina ja Jaapani köögis. Mis seen?

Austerservik

25. Kui vulkaanist tulev laava puutub kokku veega, tekib klaasjas mineraal, mida muistsed rahvad kasutasid lõikevahendina, relvades ja usuriitustes. Tuule ja vee poolt ümarateks lihvitud väikesi mineraalitükke kutsutakse apatši pisarateks. Mis mineraal?

Obsidiaan

26. Mis lillest sai 2007 New Yorgi ametlik lill? 2001. aasta oktoobris käivitasid kohalik parkide valitsus ja maastikuarhitekt Lynden Miller projekti, loomaks 11. septembri terroris hukkunutele elav memoriaal. Projekti algusest saadik on tuhanded vabatahtlikud ja pargihooldajad istutanud kogu linna umbes kolm miljonit lillesibulat.

Nartsiss

27. Nad on pingviinide peamised vaenlased, asuvad Antarktika toiduahela tipus ja on teinekord rünnanud ka inimesi. Millistest suurtest ja jõulistest hüljestest on jutt?

Merileopard

28. Need närilised võivad kasvada 30 cm pikkustest ja kaaluda poolteist kilo. Inimeste ja šimpansidega ühendab neid asjaolu, et nad ei suuda ise sünteesida C-vitamiini. Pärit on nad Andidest, kuid eelkõige tuntud lemmikloomadena. Kes?

Merisead

29. Pildil olev Kagu-Aasia subtroopiliste metsade paabusilm on suurima tiibade pinnaga liblikas. Suurimate seas on ka ta tiivaulatus – 25-30 cm. Millist Kreeka müütidest inspireeritud nime kannab see paabusilm?

Atlas-paabusilm

30. Diagrammid nagu pildil, näitavad eri hulkade vahelisi võimalikke loogilisi seoseid. Neid kasutatakse paljudel aladel, peamiselt siiski matemaatikas ning nime on nad saanud ühe Briti loogiku (1834-1923) järgi. Kuidas neid diagramme nimetatakse?

Venni diagrammid

 


 

WQC 2008

 

Elustiil

 

 

1. Hualapai indiaanihõim ehitas turistide meelitamiseks hobuserauakujulise klaassilla, mis ulatub üle ühe loodusliku vaatamisväärsuse ääre. Millise?

Suur kanjon

2. Millist neuroloogilist haigust iseloomustavad mitmesugused füüsilised ja vokaalsed tõmblused või tiksatused? Äärmuslikel juhtudel võib haige hüüda ebasündsaid märkusi. Haigus sai nime Prantsuse neuroloogi järgi, kes esimesena sümptome kirjeldas.

Tourette’i sündroom

3. Ööelu poolest kuulus populaarne turistide sihtmärk Patong Beach asub Tai suurimal saarel. Mis on saare nimi?

Phuket

4. Selle roa valmistamiseks lõigatakse veiseliha viiludeks, igale tükile määritakse sibulaid ja seeni, siis seotakse lõigud kokku ning roog valatakse lõpuks üle bešamell-kastme ning parmesani juustuga. Roog sai nime Vene ülikupere järgi, kelle kuulsaim liige oli Katariina Suure armuke. Mis pere?

Orlov

5. Esimesena tootsid seda just selleks otstarbeks hiinlased. Esimesena hakkas seda Gayetty’s Medicated Paperi nime all läänes tootma USA ärimees Joseph C. Gayetty. Sellisel kujul, nagu me seda tänapäeval tunneme, hakkas seda tootma Scott Paper Company 1879. aastal. Millest jutt?

Tualettpaber

6. Selle keraamika vormi nimi tuleb itaaliakeelsest sõnast, mis tähendab „põletatud mulda“. Seda kasutatakse laialt kunstis, eriti arhitektuuris ehitusmaterjalina. Kasutusel on ta juba muistsetest aegadest ja tema kuldaeg oli renessanss, mil leidis laialdast kasutust nii Itaalias kui Saksamaal, kus nappis head ehituskivi. Mis keraamikaliik?

Terrakota

7. Millise Itaalia likööri nimi on tõlkes „veidi kibe“?

Amaretto

8. See firma, mille toodangut kutsutakse ka fotoaparaatide Rolls Royce’ideks, asutati 1841 Rootsis. Tema aparaate kasutatakse laialdaselt profifotograafide poolt ja fotostuudiotes, kuulsaim tarvitus oli Apollo programmis, kus vaid neid kaameraid kasutatigi. Mis kaubamärk?

Hasselblad

9. See populaarne Egiptuse Punase mere kuurort on eriti tuntud veespordivõimaluste poolest (sukeldumine, snorgeldamine, purjetamine, purilauasõit). Linn asutati 20. sajandi alguses ja laiub 40 km jagu mööda rannikut. Vanalinn kannab nime Dahar ning hotellide linnaosa Sakkala. Mis kuurort?

Hurghada (Al Ghardaqah)

10. Seda nimetatakse maailma üheks tervislikumaks toiduks, kuna seal on palju vitamiine, mis soodustavad seedimist ja väidetavalt aitavat ära hoida isegi vähki ja linnugrippi. Tegu on kääritatud Korea toiduga, mida valmistatakse vürtsidest ja juurviljadest. See on tavalisim Korea köögi eelroog, mida süüakse tavaliselt riisiga. Paljud korealased hoiavad rooga eraldi külmikus, milles on õige temperatuur korraliku käärimise jaoks. Mis roog?

Kimchi

11. Akromatopsia on muidu väga haruldane haigus, kuid Mikroneesias Pingelapi saarel kannatab selle all 10 protsenti elanikkonnast. 18. sajandil räsis saart torm ning üks väheseid ellujäänud mehi oli vigase geeni kandja. Saart käsitles ühes oma tuntud uurimuses neuroloog Oliver Sachs. Kuidas võib lihtsamalt akromatopsia kohta öelda?

Värvipimedus (daltonism)

12. Neid seostatakse rakukahjustuste tekitamisega, mis aitavad kaasa vananemisele ja krooniliste haiguste tekkele. Need molekulid tekivad kehas ainevahetuse ajal ja neutraliseerida saab neid antioksüdantidega. Millest jutt?

Vabad radikaalid

13. Selle maailma ühe tuntuima pliiatsite kaubamärgi rajas 1924 Šveitsis Arnold Schweitzer. Ta oli koomiksi ühe isa, Prantsuse karikaturisti Emmanuel Poiré suur austaja. Firma sai nime Poiré pseudonüümi järgi, mis omakorda oli tuletatud venekeelsest sõnast pliiatsi kohta. Mis firma?

Caran d’Ache

14. Mille mõtles 1869. aastal Yokohamas oma invaliidist naist arvestades välja reverend Jonathan Scobey?

rikša

15. Seda nime kannavad Lõuna-Aasia kanged alkohoolsed joogid. Indoneesias aetakse seda suhkruroost, Sri Lankal aga tihti kookosepiimast. Vihjeks võib öelda, et üks tuntumaid kaubamärke kannab nime V.S.O.A. Mis jook?

Arrak

16. Kuidas nimetatakse haigust, mis toob juba alates lapsepõlvest kaasa rasked ja püsivad probleemid kuiva nahaga? Selle geneetilise haiguse tõttu kuhjuvad naharakud paksudesse helvestesse, mis katavad keha ja meenutavad kalasoomuseid.

Ihtüoos

17. Supreme Greasepaint oli esimene meik, mis loodi spetsiaalselt kino vajadusi silmas pidades. Milline Poola immigrant selle 1914 välja mõtles?

Max Factor

18. Milline Prantsuse roog koosneb hautatud köögiviljadest, eriti tomatitest, suvikõrvitsast, baklažaanist, paprikast ja vürtsidest? Selle provansi roa juured on Nizza linna kandis ning selle nimi kattub 2007. aasta ühe hittfilmiga.

Ratatouille

19. 1930. aastatel kokku segatud populaarne alkoholivaba kokteil, mis koosneb ingverijoogist, grenadiinisiirupist ja apelsinimahlast, kannab ühe kuulsa lapsnäitlejanna nime. Kelle?

Shirley Temple

20. Mis nime kannab Kanada firma Research In Motion välja töötatud ja 1999 turule tulnud traadita pihuseade, millega saab lugeda e-kirju, helistada, sõnumeid saata, netis surfata ja kasutada teisi sarnaseid teenuseid? Võimalus igal hetkel lugeda reaalajas saabuvaid e-kirju on seadme teinud kurikuulsalt sõltuvusttekitavaks.

Blackberry

21. Punaseid vereliblesid toodetakse luuüdis, aga millises organis need rakud hiljem hävitatakse?

Põrn

22. See barokkpurskkaev Roomas, mille 18. sajandil ehitas Niccolo Salvi, garanteerib väidetavalt selle, et sinna mündi visanu pöördub Igavesse Linna kunagi kindlasti tagasi.

Trevi purskkaev

23. Mis nime kannab riietusese, mida mõnede islami traditsioonide kohaselt peavad naised kandma, et kogu nende keha oleks kaetud ning isegi silmad peidetakse võre taha. Afganistanis kutsutakse seda chadriks ja Saudi Araabias abayah’ks.

Burka

24. Selle alkoholimargi viimase kümne aasta väidetavalt parim klient on olnud Põhja-Korea liider Kim Jong-il. Räppmuusikatähed nagu DMX, 2Pac, 50 Cent,  Snoop Dogg, P.Diddy, Kanye West ja Kano mainivad seda tihti oma laulusõnades. Firma rajas Prantsuse kuninga palgasõdurina teeninud iirlane, kes sai 1765. aastal tasuks maatüki ja rajas äri. Mis joogimark?

Hennessy

25. Milline kuulus firma oli aastatel 1978-99 Kaalujälgijate omanik ning toodab senini seda nime kandvaid toiduaineid?

Heinz

26. Ladinakeelsest väljendist „väike õõnsus“ tuletatud sõna tähistabki sombulist anatoomilist struktuuri. Kopsus on tegu kerajate moodustistega bronhioolides, mis on peamiseks verega gaaside vahetamise paigaks. Kopsudes on neid 700 miljonit, kogupinnaga 70-90 ruutmeetrit ning iga moodustis on mähitud tihedasse kapillaaride võrgustikku. Millega on tegu?

Alveoolid

Järgmiste küsimuste pilte vaata järgmiselt lehelt!

 

27. See Guineas sündinud modell – üks esimesi Aafrika päritolu supermodelle -  oli 1980. aastatel Yves Saint-Laurenti reklaamnägu ning asus hiljem juhtima kampaaniat naiste suguorganite moonutamise vastu. Selle aasta alguses leiti ta kuu aega pärast kadumist Seine’is hulpimas. Kes?

Katoucha Niane

28. Mis nime kannab see Lõuna-Saksamaal mäetipus asuv loss, mille rajas 1869-86 ekstsentriline Baieri kuningas Ludwig II?

Neuschwanstein

29. Kuidas nimetatakse peamiselt messingist või vasest metallnõusid, mida Venemaal kasutatakse laialdaselt vee keetmiseks tee jaoks ning on tänapäeval tunnustust leidnud ka kui kunstiteosed?

Samovar

30. Alt ümar, suhteliselt lühike, põsed kergelt raseeritud, vuntsid esiletoodud – see habemestiil on saanud nime ühe Itaalia helilooja järgi. Kelle?

Verdi

 


 

WQC 2008

 

Kirjandus, film

 

 

1. Kes kirjutas romaani “Doktor Živago”, millest tehti hiljem edukas film Omar Sharifiga peaosas? Mees sunniti 1958 loobuma Nobeli kirjanduspreemiast.

Boris Pasternak

2. Kui Mao oli väidetavalt Punase raamatu autor, siis kelle sulest pärineb Roheline raamat?

Muammar Gaddafi (Liibüa)

3. Millised kolm seiklusfilmi tuginevad samanimelisele Walt Disney teemapargi atraktsioonile? Filmide lavastaja on Gore Verbinski, stsenaristid Ted Elliott ja Terry Rossio, produtsent Jerry Bruckheimer. Kolme filmi kogutulu maailma kinodes on üle 2,8 miljardi dollari.

“Kariibi mere piraadid”

(Pirates of the Caribbean)

4. “Wait a minute, wait a minute! You ain’t heard nothing yet!” olid esimesed helifilmis kõlanud laused. Millises 1927 linastunud filmis need kõlasid?

„The Jazz Singer“

5. See 1980. aasta film näitab Kalahari kõrbe elaniku esimest kokkupuudet tehnoloogiaga – Coca-Cola pudeli näol. Mees viib pudeli hõimu juurde ning seda kasutatakse mitmeks eesmärgiks, lõpuks puhkeb selle üle kaklus ning mees soovib pudeli tagasi viia, kust see pärineb. Mis film?

„Jumalad on vist hullud“

(The Gods must be Crazy)

6. See kirjandustegelane tõi kaasa esimese teadaoleva kirjandusest inspireeritud enesetappude laine. Enam kui 2000 inimest võtsid endalt 18. sajandi lõpus elu, sest üks Goethe tegelasi oli tema ühes tuntuimas romaanis teinud sama. Mis nime kandis see tegelane, kelle kurbuse põhjustas vastamata armastus juba kihlatud Lotte vastu? 

Werther („Noore Wertheri kannatused“)

7. Milline tuntud koomiksi- ja joonisfilmitegelane astus esmakordselt üles 9. juunil 1934 multifilmis „Wise Little Hen“?

Piilupart Donald

8. See naiskirjanik oli esimene Nobeli kirjanduspreemia võitnud rootslane. 1894 avaldas ta jutukogumiku „Osynliga Lanker„ („Nähtamatud sidemed“) ning aasta hiljem, kui pälvis reisistipendiumi, loobus õpetajaametist ja pühendus kirjutamisele. Tema tööde seas on veel näiteks „Antikristuse imed“ („Antikrists mirakler“, 1897), „Ühe mõisa lugu“ („En herrgadrdssagen“) ja kaheosaline „Jeruusalemm“ (1901-02). Kes?  

Selma Lagerlöf

9. Pärast Sophia Loreni (filmis „La Ciociara“, 1960) sai Marion Cotillard’ist alles teine naine Oscari auhindade ajaloos, kes võitnud parima näitlejanna Oscari rolli eest mitte-ingliskeelses filmis. Mis filmis?

„Piaf“ (ka „La Môme“ või „La Vie en Rose“)

10. Algselt tähendas see Araabia sõna lihtsalt „õppimise kohta“, nüüd viidatakse sellega peamiselt islamialast kesk- või kõrgharidust pakkuvale koolile. Mis sõna?

Medrese

11. Milline Roland Joffé lavastatud film, peaosades Sam Waterston ja Haing Ngor, võitis 1984 kolm Oscarit (parim kõrvalosatäitja, montaaž ja operaatoritöö)? Film kandideeris ka parima filmi Oscarile.

The Killing Fields

12. Millise mõjuka ja seni tihti trükitava teksti autor usutakse olevat kunagi 4. ja 6. sajandi vahel elanud Mallanga Vatsyayana?

Kama Sutra

13. See Ameerika lavastaja, näitleja ja koomik on üks väheseid, kes võitnud nii Oscari, Emmy, Tony kui Grammy. 1976 lavastas ta üle 40 aasta esimese täispika USA tummkomöödia, milles kõlavad ainsad sõnad tõi kuuldavale kuulus miim Marcel Marceau. Kellest jutt?

Mel Brooks

14. Milline Nigeeria kirjanik, maagilise realismi meister, on kirjutanud mitmeid teosed, kus kannustab aafriklasi elama oma identiteedi kohaselt? Näiteks:

‘Astonishing the Gods’ (1995), ‘A Way of Being Free’ (1997) ja kõige kuulsamana „Näljutatud tee“ (1991)?

Ben Okri

15. Michael Douglas on ainus, kes võinud Oscari nii näitlemise kui produtsenditöö eest. Parima näitleja kuldmehikese sai ta „Wall Streeti“ eest. Millise parima filmi Oscari võitnud filmi produtsent ta aga oli?

„Lendas üle käopesa“

(One Flew Over The Cuckoo's Nest)

16. Selles 1991. aasta Krzysztof Kieslowski filmis näeme Poola ja Prantsuse tüdruku põimunud elusid, mõlemat mängib Prantsuse näitlejatar Irène Jacob. Mõlemal tegelasel on muusikaline anne, sama südamehaigus ning peaaegu sama nimi. Mis on filmi nimi?

 

“Veronique’i kaksikelu“

(„La Double Vie de Véronique“)

17. Kes ütles mullu oktoobris: „Oh, jumal... Ma ei hooli sellest vähimatki. Olen võitnud kõik auhinnad Euroopas, iga viimase kui ühe.“? ("Oh Christ! ... I couldn't care less. I've won all the prizes in Europe, every bloody one.")

Doris Lessing

18. Mõni päev enne liitlaste dessanti Normandiasse edastati (veidi moonutatult) esimene rida tema poeemist „Chanson d'Automne“ - "Les sanglots longs des violons de l'automne" – et anda märku Orleansi piirkonna vastupanuliikumisele vajadusest valmistuda ründama raudteesihtmärke. 5. juunil 1944 edastati teine rida: "Bercent mon coeur d'une langueur monotone“. Kelle poeem?

Paul Verlaine

19. Prantsuse koomiksikunstnik Jean Giraud on tuntud kahe eri pseudonüümi all. Gir’ina joonistas ta Metsiku Lääne koomiksit „Blueberry“. Fantaasia ja ulmetööde jaoks kasutab ta teist nime, mis on tuntud ka matemaatikast. Millist? Muu hulgas on mees teinud koostööd filmide „Tulnukas“ („Alien“), „Tron“, „Sügavik“ („The Abyss“) ja „Viies element“ loomisel.

Moebius

20. Milline Itaalia lavastaja pälvis neli parima võõrkeelse filmi Oscarit (kuigi kaks neist olid parima võõrkeelse filmi kuldmehikesele eelnenud au-kujukesed)? Pärjatud filmid olid : „Sciuscià“ (1947), „Jalgrattavargad“ („Ladri di biciclette“, 1949), „Eile, täna, homme“ (Ieri, oggi, domani, 1964) ja „Il giardino dei Finzi-Contini“ (1971).

Vittorio De Sica

21. Milline oli enne „Schindleri nimekirja“ (1993) viimane must-valge film, mis võitis parima filmi Oscari?

„The Apartment“

22. Ernest Hemingway üks romaanidest räägib sõjategevusest Itaalias, kus ta ka ise Ameerika Punase Risti kiirabijuhina viibides koges sõjakoledusi. Seal olles  sai ta plahvatuses jalast haavata ja pidi Milanos haiglas olema. Mis romaan?

„Hüvasti, relvad“

23. See võitluskunstide film kandideeris 2001. aastal kümnele Oscarile, teiste seas parima filmi, lavastaja, laulu, kostüümide, montaaži ja kohandatud käsikirja omale. Võitis ta neli – parima võõrkeelse filmi, Art Direction, muusika ja operaatoritöö kuldmehikese. Mis film?

Crouching Tiger, Hidden Dragon (Wo hu Zang long)

24. Ta kirjutas luuletusi, novelle ja üle 20 romaani, mille elegantselt napp ja tihti satiiriline käsitlusviis uuris moraali ja tõetunnetuse küsimusi. Tema tuntuim romaan „Miss Jean Brodie oma parimas eas“ (1961) räägib ekstsentrilisest Mussolinit jumaldavast tüdrukutekooli õpetajast ning tugineb ta enda koolipäevadel. Kes on see naiskirjanik?

Muriel Spark

25. Milline tuntud seiklusromaan saab alguse Londoni reformiklubis sõprade vahel sõlmitud 20 000 naelasest kihlveost?

„80 päevaga ümber maa“ (Jules Verne)

26. Vendade Coenite filmis „Ei ole maad vanadele meestele“ mängib ta jõhkrat tapjat. Aastal 2000 sai temast esimene Hispaanias sündinud näitleja, kes kandideeris parima näitleja Oscarile. Kellest jutt?

Javier Bardem

27. Millises 1957. aasta Ingmar Bergmani filmis on kuulus stseen, milles Max von Sydowi kehastatud keskaegne rüütel mängib Surmaga malet?

„Seitsmes pitser“ („Det sjunde inseglet“)

28. Millisele Uus-Meremaa lavastaja tõid kuulsuse animafilmid „Shrek“ ja „Shrek2“. Veel on ta lavastanud filmid „Narnia kroonikad: lõvi, nõid ja riidekapp“. Krüptiline vihje: Kain ega Aabel punkti ei anna, kuigi oleks omal moel õiged vastused.

Andrew Adamson

29. Hanguli päev või ka Hanguli väljakuulutamise päev on mälestuspäev, millega tähistatakse ühe riigi tähestiku leiutamist ja väljakuulutamist 1446. aastal. Mis riigi?

Korea

30. Mis nime kannab heebrea tähestiku esimene täht, mille sümbol on א?

Aleph

 


 

WQC 2008

 

Ajalugu

 

 

 

1. Seda Ameerika füüsikut on kutsutud “Aatompommi isaks”. Ta oli Teise maailmasõja ajal Los Alamoses pommi välja töötanud Manhattani projekti direktor, hiljem tegi ta kampaaniat tuumarelvade vastu. Suri 1967. Kes?

Robert Oppenheimer

2. Tänavu aprillis avati esimest korda üle 44 aasta Ledra tänav, kunagine linna üks tähtsamaid kaubatänavaid. Tänava avamine tähistas uut poliitilist püüet ühendada kaks vaenupoolt. Mis linnas see tänav asub?

Nicosia

3. Milline Ameerika avastaja leidis 1911. aastal üles Machu Picchu, inkade tsivilisatsiooni tuntuima sümboli?

Hiram Bingham

4. 27. mail 1942 heitis mees nimega Jan Kubiš tema autosse pommi, nädal hiljem suri rünnatud mees veremürgitusse, mille tekitasid bakterid ja autoistmetest tema kehasse lennanud hobusejõhvide ja polstri tükid. Kes oli see ainus kõrgem nats, kelle liitlased Teise maailmasõja ajal mõrvata suutsid?

Reinhard Heydrich

5. 15. sajandi alguses oli Ottomani armee käes suurem osa Balkanist. 1443 õnnestus ühel Albaania vürstil aga türklased oma kodumaalt välja ajada. Järgmise 25 aasta jooksul tõrjus ta tagasi 13 türklaste sissetungi. Kuna türklased plaanisid Albaaniat kasutada sillapeana Itaalia ja Lääne-Euroopa vallutamisel, sai mehest kangelane kogu lääneilmas ja rahvuslik uhkus Albaanias. Tema pärisnimi oli George Kastrioti, kuid mis nime all me teda tunneme?

Skanderbeg (Iskander-bei)

6. Wakefieldi lahing, St. Albansi lahing, Tewkesbury lahing ja lahing Bosworthi väljal olid kõik ühe 1455-1487 Inglismaal kestnud relvakonflikti kokkupõrked. Mis sõja?

Rooside sõda

7. Seda peetakse Egiptuse kõige olulisemaks arheoloogiliseks leiuks pärast Tutanhamoni haua leidmist 1922. Mullu tegid arheoloogid kindlaks, et 3000 aasta vanune muumia kuulub Egiptuse kõige võimsamale naisvalitsejale, kes oli isegi mõjukam kui hilisemad kuulsad naisvalitsejad Nofretete ja Kleopatra. Ta armastas kanda meherõivaid ning valehabet, Kes oli see 18. dünastia valitseja, kes elas 15. sajandil eKr?

Hatšepsut

8. Kasahstan sai eelmisel aastal Maailmapangalt miljoneid dollareid laenu, et päästa siseveekogu, mis oli kunagi maailma suuruselt neljas järv. ÜRO hinnangul on järve kadumine maailma suurim inimese põhjustatud keskkonnakatastroof. Mis veekogu?

Araali meri

9. Nad kõik osalesid 1950. aasta filmis, mis sai aasta hiljem Oscari. Kes on sellest kartmatust rühmast puudu: Erik Hesselberg, Bengt Danielsson, Knut Haugland, Torstein Raaby ja Herman Watzinger?

Thor Heyerdahl (Kon Tiki meeskonna liikmed)

10. Kuninganna Elizabeth II asus troonile 1952 ning hetkel on temast kauem troonil olnud vaid üks valitseja. Kes on see pikima valitsusajaga kuningas (alates 1946)?

Rama IX või Bhumibol (Tai)

11. Mullu pälvis tähelepanu Liibüas toimunud kohtuprotsess, milles süüdistati kuut meditsiiniõde 400 lapse tahtlikus nakatamises HIV-viirusega. Nad mõisteti surma, kuid anti seejärel välja oma kodumaale, kus nad kohe vabastati. Kust olid õed pärit?

Bulgaaria

12. Millist araabiakeelset nime kandis 711-1492 püsinud mauride impeerium Pürenee poolsaarel? Sama nimi kajastub siiani ühe Hispaania autonoomse piirkonna nimes.

Al Andalus (Andaluusia)

13. 1908-10 oli Egiptusel koptist peaminister, kes mõrvati 1910. Palju tuntum on aga tema lapselaps, kel on sama nimi ja kes oli 1992-96 ühes tähtsas rahvusvahelises ametis. Kes?

Boutros Boutros-Ghali

14. Nõukogude Liidu kangelane, Teise maailmasõja veteran Mihhail Minin suri tänavu jaanuaris Pihkvas. 30. aprillil 1945, kell kümme õhtul oli just tema see, kes püstitas lipu... Kuhu (vastake võimalikult täpselt)?

Reichstagi (Riigipäeva) hoonele Berliinis

15. Millist Nobeli preemia laureaati tulistati tänavu veebruaris tema kodus kõhtu?

Ida-Timori president Jose Ramos-Horta

16. Millise hüüdnime all oli tuntud India naisgängiliider Phoolan Devi, kes alistus võimudele 1983, olles ise vaid 20-aastane? Ta tapeti 2001. Sama nime kannab Shekhar Kapuri 1994. aasta film.

The Bandit Queen

17. Millist Hiina rahvapoeemist laenatud nime kandis 1956-57 kestnud kampaania, millega Hiina Rahvavabariik püüdis julgustada eri vaateid ning ideoloogilist kriitikat?

Saja Lille Liikumine

18. Mida tegid Põhja Demokraadid, viigid, abolitsionistid, Vabad Sõdurid ja Mitteteadjad (Northern Democrats, whigs, abolitionists, Free Soldiers, Know-Nothings) pärast Kansas-Nebraska seaduse vastuvõtmist?

Moodustasid USA vabariikliku partei

19. Viimane Vene tsaar Nikolai II kukutati revolutsiooniga troonilt 1917. Tema ja ta pere saadeti Uuralisse, kus nad 1918. aastal hukati. Mis linnas see toimus?

 

Jekaterinburg (Sverdlovsk)

20. Need kartmatud Nepaali sõdurid on Briti armeed teeninud pea 200 aastat. Nende moto kõlab: „Pigem surra kui olla argpüks“. Lahingutes kannavad nad endiselt oma traditsioonilist relva – 18-tollist pikka kõverat nuga kukrit. Kellest jutt?

Gurkhad

21. Kuidas nimetatakse Jaapani samuraide klassi, kes on kaotanud oma feodaalvaldused, kas siis lahingus või isanda surma tõttu?

Ronin

22. See Epiruse kuningas vallutas 3. sajandil eKr Itaaliat ning alistas roomlased mitmel puhul, kuid alati omapoolsete suurte kaotuste hinnaga. Lõpuks oli ta seetõttu sunnitud taanduma, kuigi lahinguid ta ei kaotanudki. Pärast Asculumi lahingut olevat ta öelnud: „Veel üks selline võit ja ma olen kadunud.“ Kes?

Pyrrhos

23. Uue Austraalia peaministri Kevin Ruddi esimene ametlik tegu oma esimesel tööpäeval oli ühe rahvusvahelise leppe ratifitseerimine. Mis leppe?

Kyoto protokoll

24. Esimese Venemaa esindajana sai sellega 1806 hakkama Adam Johann von Krusenstern. Esimene inimene oli sama teinud 284 aastat varem. Millest jutt?

Seilas ümber maakera

25. Selle naise julge keeldumine loovutada oma istekoht bussis valgele mehele algatas USA tänapäevase kodanikuõiguste liikumise. Intsident toimus 1955 Montgomerys, Alabamas. Mis oli selle julge naise nimi?

Rosa Parks

26. Seda nime kandsid Kartaago valitsejad Esimese ja Kolmanda Sitsiilia sõja ning Esimese Puunia sõja ajal. Viimane mees oli ka kuulsa väejuhi Hannibali isa. Mis nimi?

Hamilcar

27. Holokausti ajaloo suurimad tapatalgud toimusid 29. ja 30. septembril 1941. Ent mitte Saksamaal, vaid Kiievi lähedases jäärakus. Kahe päeva jooksul tapsid natsid üle 33 000 juudi. Tapatalgud kannavad jääraku nime. Millist?

Babi Yar

28. Milline linn sai Napoleoni sõdade ajal Hispaania võimukeskuseks pärast Madridi okupeerimist märtsis 1808? Linn pidas prantslaste rünnakutele vastu kaks ja pool aastat.

Cadiz

29. Maadeavastaja Amerigo Vespucci nimetas ühe Lõuna-Ameerika riigi ühe Euroopa linna järgi. Mis linna?

Veneetsia (Venezuela)

30. See Austria riigimees oli Viini kongressi (1814-15) üks eestvedaja ja aitas luua võidukat liitu Napoleoni vastu. Ta oli agar konservatiivse „vana korra“ eestkõneleja Euroopa poliitikas, kuid kaotas mõjuvõimu pärast 1848. aasta ülestõusu. Kes?

Klemens von Metternich

 


 

WQC 2008

 

Maailm

 

 

1. Mis nime kannab Vene seadusandlik kogu (parlament)? Sõna tuleb venekeelsest sõnast “mõtlema”.

Duuma

2. Paljudele on luksusliku reisimise sünonüümiks kuulus Idaekspress. Kuigi tänapäeval kannavad sama nime paljud marsruudid, viis algupärane Idaekspress teid rikaste ja kuulsate kombel Pariisist ühte teise linna. Millisesse?

Istanbul

3. Mullu tähistas see Kesk-Aasia linna oma 2750. aastapäeva. See oli 14. sajandi mongoli valitseja Timuri Iraagist Hiinani ulatuva impeeriumi pealinn. Mis linn?

Samarkand

4. NL/Venemaa ja USA on kaks riiki, kelle astronaudid on kosmoses veetnud enim päevi (kokku ca 26 000). Milline riik on selles arvestuses kolmas 384 päevaga? Kohe tema järel, neljas, on Kasahstan.

Prantsusmaa

5. Seda võib tõlkida “regiooniks” või “provintsiks”. Mis nime kannavad Venemaa, Ukraina, Bulgaaria jt haldusüksused, mis omakorda jagunevad väiksemateks üksusteks?

Oblast

6. 6. novembril 2005 sai Naypyidaw linnast ühe Aasia riigi uus pealinn. Mis oli eelmine pealinn?

Yangon/Rangoon

7. 11. sajandil nimetati see Jaapani linn ümber “pealinnaks” ning pealinn ta oligi, kuni see 1868 Edosse üle viidi. Kui Edo nimetati ümber Tokyoks („Idapealinn“), kandis ta mõnda aega nime Saikyō („Läänepealinn“). Mis linn?

Kyoto

8. Pluuto avastamisele aitas tublisti kaasa ärimees, kirjanik, matemaatik ja astronoom, kes rajas Arizona osariiki Flagstaffi omanimelise observatooriumi. Pole juhus, et tema Pluuto kaks esimest tähte – PL – on ka tema initsiaalid. Kes?

Percival Lowell

9. Millise Aasia riigi elanikud tunnevad oma maad nime all Druk Yul ehk „tuhande draakoni maa“?

Bhutan

10. Millist taevakeha saab liigitada Kerri tüübiks (kui ta pöörleb) ja Schwarzschildi tüübiks (kui ei pöörle)?

Must auk

11. 1864. aastal ennustas Briti füüsik James Clerk Maxwell raadiolainete kui elektromagnetkiirguse ühe vormi olemasolu ja pakkus, et need liiguvad valguse kiirusel. Sellega andis ta stradipaugu otsingutele, mis kaasas maailma parimaid inseneri ja füüsikuid. Kuid alles 1893. aastal tõestas üks Saksa füüsik, et Maxwelli pakutud lained on olemas. Kes?

Heinrich Hertz

12. Mis nime kandis 17. sajandil Manhattani saarele rajatud asundus, mis 1664. aastal pärast brittide kätte langemist New Yorgiks ümber nimetati?

New Amsterdam (Nova Belgium)

13. Milline 18. mail 1974 Pokhrani linna lähedal aset leidnud sündmuse koodnimetus oli „Naeratav Buddha“?

India esimene tuumakatsetus

14. Milline 1916 rajatud Jaapani firma on maailma suurim keskmise suuruse ja suurte kaubaautode tootja? 1922 valmistasid just nemad Jaapani esimese sõiduauto?

Isuzu

15. Milline on ainus saksakeelse enamusega riik, millel pole Saksamaaga ühist piiri? Samuti on see üks kahest riigist, mis piirneb ainult riikidega, millel pole merepiiri (teine on Usbekistan).

Liechtenstein

16. Kaheksa suurimat Päikesesüsteemi taevakeha on Päike, Jupiter, Saturn, Uraan, Neptuun, Maa, Veenus ja Marss. Mis on üheksas?

Ganymedes (Jupiteri suurim kaaslane)

17. Millise Kariibi mere saare nimi tuleneb hispaaniakeelsest püha kolmainsust (holy trinity) tähistavast sõnast, viidates kolmele saarel koos olevale mäele?

Trinidad

18. Millist ühist nime kannavad Guami lõunatipu juures olev saar, Austraalia territoorium India ookeanis (tuntud ka nime all Keelingi saared), Costa Ricast läände jääv saar ning Kesk-Ameerikast läände jääv tektooniline laam?

Cocos

19. Ekvaator läheb läbi paljude Lõuna-Ameerika ja Aafrika riikide, kuid vaid läbi ühe Aasia riigi. Millise?

Indoneesia

20. Jupiteri punane laik on hästi tuntud, kuid millisel planeedil asus 1989-1994 nn suur tume laik, mille ümber mõõdeti Päikesesüsteemi tugevamaid tuuli (2400 km/h)?

 

Neptuun

21. See riik asub ekvaatoril. Ta on maailma väikseim portugalikeelne riik ning rahvaarvu poolest eelviimane Aafrika riik. Mis riik?

Sao Tome ja Principe

22. Interneti käima lükanud rakendusprogrammiks oli 1992 Illinoisi ülikoolis programmeerijate Marc Andreeseni ja Eric Bina loodud esimene populaarne veebilehitseja (brauser). See oli esimene, mis kuvas pilte ning tõi laiema avalikkuse interneti juurde, olles Netscape’i ja Exploreri eelkäija. Millist ühe kunstitehnikaga sarnanevat nime kandis see brauser?

Mosaic

23. 28. veebruaril 2007 kiitis ühe Hispaania autonoomse piirkonna parlament esimesena maailmas heaks määruse, mis andis inimahvidele seaduslikke õigusi. Mis piirkonna?

Baleaarid

24. See Saksa füüsikalise keemia teadlane juhtis Esimese maailmasõja ajal Saksa keemiarelvade programmi, mille käigus võeti kasutusele mürkgaasid. Ent see oli vaid üks aspekt tema mitmekesisest ja olulisest teadustegevusest, mis tõi talle muu hulgas 1918. aastal Nobeli preemia. Kes?

Fritz Haber

25. Mille moodustavad saared St. Paul, Filfla, Cominotto, Comino, Gozo ja veel üks suurem saar?

Malta

Järgmiste küsimuste pilte vaata järgmiselt lehelt!

 

26. Umbes 4500 aasta vältel oli maailma suurim püramiid Gizas. Kuid 1972 ületas selle pildil nähtav hoone, Transamerica Pyramid. Kahe aasta vältel oli ta lisaks kõrgeim pilvelõhkuja Mississippi jõest läänes. Mis USA linnas see asub?

San Francisco

27. Korea sõjas oli see ameeriklaste peamine ründelennuk. See oli esimene masstoodetud ründaja-pommitaja, mida sai õhus tankida, samuti esimene lennuk, mis omal jõul suutis kohale toimetada tuumapommi. USA õhujõud kasutasid lennukitüüpi 1947. aastast 60ndate keskpaigani. Mis lennuk?

F-84 (Thunderjet)

28. India standardite järgi on see linn, asutamisaastaga 1727, suhteliselt noor. Tema asutaja Jai Singh II oli astronoom ja ning rajas oma aja eesrindlikuima observatooriumi. Linna kutsutakse ka India roosaks linnaks. Mis linn?

Jaipur

29. Need Ugandas asuvad joad on maailma ühed vaatemängulisemad, kuigi kõrgust on neil ainult 43 meetrit. Victoria Niilus, mis on kohati poolekilomeetri laiune, surutakse seal läbi seitsmemeetrise ava. Esimese Lääne inimesena nägi jugasid 1864. aastal Samuel Baker ja nimetas need Kuningliku Geograafiaühingu presidendi järgi. Mis nime need joad kannavad?

Murchison Falls

30. Maailmas on vaid kaks riiki, mille lipul on riigi enda kujutis. Üks on Küpros, pildil näete teise riigi lippu. Mis riigi?

Kosovo