Mälugigant 2008. H. Tiiduse VI memoriaal

I LOODUS

 

         

                                                                      2. Pildil oleval puutüvel on  

                                                                      organism,  mis pole ei seen, taim ega loom.

                                                                                  Mis nime ta  kannab?

  1. Muhamedi lemmiknaine oli Aischa.

Miks sordiaretaja pani tema nime pildil olevale kollasele roosile?

 

       Portrait of Giuseppe Garibaldi         

 

3. Nagu kaks tilka vett, ühe nimega? Nimetage ühine nimi?         4. Mis puuviljaga on tegemist?

 

                         Kuati

 

5. Mis tõugu on see indiaanlaste aretatud hobune?      6. Mis loom?


7. Meie siin oleme harjunud NELJAGA, kuid kulimi põlisrahvas Austraalias jälle  SEITSMEGA, mida nimetavad taimede ja loomade järgi: biderati kuivad rohupuhmad, iuki angerjas, ettevaatlik vombat, lihtsameelne orhidee, poorkeeti lina, buath gurk rohuõis ja viimasena – känguruõun. Mis NEED on?

 

8. 2008.a. määras Tansaania president oma kvoodi alusel ühe inimese 300 – tuhandelisest rahvagrupist parlamendi liikmeks. Põhjenduseks oli tagakiusatud “ teistsuguste inimeste õiguste kaitse” 40 miljonilises riigis. Kes see “teistsugune” parlamendiliige on?

 

9. Millisel lihtsal põhjusel ei panda madudele, erinevalt imetajatest ja lindudest, loomaaias tavaliselt nimesid?

 

10.Lamba ja kitse vahevorm ( Hemitragus jemlahicus) pärineb Himaalajast, asustatud   ka Lõuna – Aafrikasse ja Uus- Meremaale. Euroopast kadusid jää-aja lõpul ära. Isasloomad kaaluvad üle 100 kg , emased 50 kg. Kuni 10 loomast koosnevad karjad on tublid sööjad – suvel kulub päevast 8 tundi rohu ja lehtede manustamisele, talvel  4 tundi. 

       Kuidas neid veislasi nimetatakse, keda võib kohata kuni 4500 m kõrgusel?

 

 

II  SPORT

 

1.      Kellele Eesti olümpiavõitjatest kuulub see mõtteavaldus: “ Üksainus võit, üksainus medal, muud mitte midagi. Pole ei MM ega  EM meistritiitleid, mida mu meeskonnakaaslased veel aastaid võitsid. Mu sportlik karjäär lõppes 23. aastaselt ( siis, kui mehejõud alles kätesse hakkab jõudma, meel kavalamaks, vaist teravamaks muutub)” Kes ?

 

2.      Mille tõttu teenis eelmise sajandi alguse tugevamaid tennisiste Suzanne Lenglen 1920.aastal Wimbledonis mängides ära “ prantsuse lipaka” hüüdnime?

 

3.      Pekingi paraolümpial loeti nõrganärvilistele pealtvaatajatele raskeks alaks 1977.a. Kanadas leiutatud spordiala, nn. “mõrvarpalli”, mida mängitakse võrkpalliga nelja mängija poolt korvpalliväljakul. Kuidas ala nimi?

 

4.       Michael Schumacher jättis peale oma loobumist maha hulganisti igasuguseid     Vormel – 1 rekordeid, kuid üks , mis on Alberto Ascari nimel, jäi tal ületamata.

Mille poolest on A. A. seni rekordiomanik?

 

5.      NBA logol on ühe valge mehe siluett, kelle hüüdnimi oli The Clutch ( “ haare”) , tulnud ka 1960.a. OM – võitjaks. Kes?

 

6.      Rulatrikkide aluseks liikumisviis, mille leiutas 1970 – ndate lõpus Alan Gelfand. Rulaja astub tagapool asuva jalaga rula pärale, kui pära puudutab maad, hüppab rulaja õhku – rula tuleb jalaga kaasa. Kui samal ajal eespool olevat jalga rula nina poole lükata – kleepub rula jalgade külge. Kuidas seda põhitrikki - rulanduse alust – nimetatakse, mis sai ka noormees Alani hüüdnimeks?

 

7.      22. juunil 1932 võitis New Yorkis leedulane Joseph Paul Zakauskas raskekaalus profimaailmameistri tiitli. Leedu valitsus annetas mehele Gediminase ordeni. Mis ameerikapärase nime all leedulane tuntud?

 

8.      Kes see 163 cm pikkune muusikavõlur, kes vigastas 1977.aastal jalgpalli mängides oma jalga, millest arenenud kasvajasse 1981.aastal ka suri. Enne surma võttis vastu õigeusu, lasi end ristida nimega Berhane Selassie. Hauda pandi kaasa Gibsoni kitarr, piibel ja natuke marihuaanat ( mida ta elu jooksu üle 300 kg pruukinud).

      Mis nime all ta maailmas kuulus?

 

9.      Põhimõtteliselt on sumos võimalik võita, teades vaid kolme põhireeglit – kas vastase ringist väljalükkamine, vastast sunnitakse puudutama matti ükskõik, millise kehaosaga peale jalataldade või … vastane diskvalifitseeritaks MAVASHI kaotamise eest?

Mis on MAVASHI?

 

10.  Maleajalooliselt loetakse Hastings 1895.a. ( nagu ka Hastings 1066! ) turniiri piirtähiseks, uue etapi alguseks. Kompromissitu esiviisik ei teinud omavahel ainsatki viiki. Esikoha sai kõigi maailmatippude ees 23.aastane Ameerika nooruk, kelle malelooliseks panuseks jäi lipugambiidi arendamine ja filigraanne lõppmäng.

Playboy Euroopas – käik lõppes siiski õnnetult, sest elu nautimine Peterburi- turniiri ajal tõi kaasa süüfilise ja surma 1906.aastal. Kes see väljaarenemata malegeenius?

 

 

III TEATER, FILM, TEATRAALSUS.

 

        1. Kes?

 

                                

 2. Kes?          3. Kes?

 

 

 4. Kes?

 

     5. Kes?

 

6.  Times Online paigutas sel aastal filmi- krimipõnevike TOP – 10- sse ka ilmselt   suurima Lääne levikuga eestikeelse filmi. Soomlasest re¾issöör nimetab oma1993.a. tehtud üllitist tagasihoidlikult spagettiiisterniks.

     Kes see filmitegija ja mis film?

 

7.      Mitmekülgne kultuurimees sündis 27.01.1943 Novgorodi lähistel . Ta auhinnakapis on Suur Vanker (1997.a.), Eesti parima filmidramaturgi nimetus ( 1995.a.), aasta parima Läti filmi auhind ( 1999.a.). Lisaks kirjandusilmast Eesti parima novelli auhind ( 1980.a. “Gei¹a”) ja parima romaani eest 1997.a.( “ Poegade mäss”).

      Kes?

8.   Sel suvel sai Eestis üks juubelikontserdisari asjaolude kokkulangemise tõttu nimeinspiratsiooni taimest Sempervivum (“ alati elus”). Mis kultuurisündmusega tegu?

 

9.   Et tantsupidu saaks nimetada balliks, peavad olema täidetud mitmed tingimused. Saalil peab olema parkettpõrand, seinad kaunistatud peeglite ja maalidega, laes olgu lühtrid. Ka ballisaali toolid on erisugused. Millised?

 

10. Ei tea, kuidas mujal, kuid vähemalt Viru uues vanglas pidavat tunnise kinnipeetavate jalutuskäigu ajal kõlama mögafonidest teatraalselt kõva klassikaline muusika - Bach, Mozart, Vivaldi – et kinnipeetavad ei saaks üle müüride üksteisele teateid hõikuda. Miks just klassikarepertuaar?

 

 

IV NAINE

 

  1. Kes?                     2. Kes?

                   

3. Mitmel pildil on sama naine. Kuidas on tema nimi?  4. Kes?

 

 

   5. Kes on see ?         6. Kes?

 

7.      Mis ühine ametinimetus on neil daamidel – Tamara Luuk, Liisa Ojaveer, Reet Veidebaum, Reet Remmel, Kersti Kirs ?

 

8.      Kui see 82. aastane daam  01.04.1204. suri, oli ta oma teguderohkes elus olnud kahe maa kuninganna, kolme kuninga ja kahe kuninganna ema ning ainsa naisena juhtinud II ristisõjas oma isiklikku väeüksust. Kirjutada ta ei osanud, kuid kultuuriinimesena kõneles kuues – seitsmes keeles. Kes?

 

9.      01.06.1898. a. avati Pariisis esimene Euroopa hotell, milles elekter ja kõigis numbrites vannitoad. Sellest RitzHotel´ist alustasid 1997.a. augustis printsess Diana ja Dodi Al- Fayed oma viimast autosõitu. 1906. avatud Ritz- London oli ka uuenduslik, eriti daamidele. Mille poolest?

 

10. Muusika.

 

 


V TEADUS, TEHNIKA, MAJANDUS

 

1.      See Tartu Ülikooli professor ja mitmete ülikoolide audoktor suutis pidada loenguid saksa, vene, prantsuse, inglise ja itaalia keeles. Loomulikult ka eesti keeles, sest ta isa oli eestlane , ema poola- t¹ehhi päritolu. Teaduses tuntakse muuhulgas temanimelist” viienda varba refleksi”, mis viitab konkreetse ajupiirkonna kahjustusele. Kes?

 

2.      Indias Alangis, suurlinna Ahmadabadi lähedal, on maailma suurim omalaadne ettevõte, mis täidab ka ühe maailma rikkaima mehe Lakshmi Mittali taskuid. Mis Alangis tehakse?

 

3.      Hitleri poolt 1936.a. ehitama hakatud PRORA Rügeni saarel sai Pariisi maailmanäitusel 1937.a. Grand Prix. Hiljem oli venelaste käes aktiivses kasutamises kuni nende lahkumiseni 1994.a.. Mis rajatis on praegugi osaliselt kasutusel olev ning turistide suur huviobjekt PRORA?

 

4.      Transpordiasjanduses kasutatakse mõõtühikut TEU( mis inglisekeelsete sõnade lühend). Mis on TEU?

 

5.      Kreeka sõna KATERGON ühe liiklusvahendi tähistamiseks andis vene keelde “katorga” – sunnitöö. Sõna seostati ka suure reformaatori ja ehitaja Peeter I ettevõtmistega. Mis liiklusvahendist siis sai “sunnitöö” ?

 

6.      Austraalia keemik Dave Warren tuli 1950.a. üht spetsiifilist juhtumit uurides ideele, mis realiseeriti esmalt Inglismaal ja USA-s, hiljem kogu maailmas, ilma et Warren oleks sentigi saanud. Mille leiutas ülekohtuselt koheldud austraallane?

 

7.      Grasig Venter ja James Watson ( Nobeli preemia laureaat) on seni ainsad inimesed maakeral, kelle  … on avaldatud. Mis … ? ( üks sõna).

 

8.      Ühes veretus sfääris, mille märksõnadeks võiks olla USALDUS ja KIIRUS ja mille kohta araabia  keeli öeldakse HAWALA, ei ole ameeriklastel terrorismivastases võitluses suurt edu olnud. Mis on HAWALA – efektiivne side Aasia moslemi ja USA usuvenna vahel?

 

9.      Juba 1945.aastal pakuti välja idee ümber Maa tiirlevatest sidesateliitidest. Esimene neist sai nime Early Bird ( varajane linnuke). 2000- aastaks oli taevas umbes 3000 sidesateliiti. Orbiidivõrgustik kannab idee autori nime. Kelle nime?

 

10.  Millise igapäevaelu seadme, mida loodetavasti paljud pole näinud, võttis 1972.a. kasutusele General Motors?

Mälugigant 2008. H. Tiiduse VI memoriaal

 

 

VII MEES

Mehed nagu mehed ikka.

 

1.      Kahjuks ei ole suudetud kindlaks teha, kus 1901.a. ikkagi tuli ilmale üks kuulsamaid eestimaalasi – juudi poisike Itze- Leib Schmuilowsky, kas Pärnus või Kuressaares. Tegusa mehe elutöö lõppes New Yorkis 1974.a.. Lühikestel sünnimaa- külastustel avaldas ta tulevasele loometegevusele lummavat mõju üks eestimaine ehitis, mida oma teostes pidevalt interpreteeris. Kes mees, mis ehitis?

 

2.      Mis nimed vaja selle härrasmehe täisnimele ette ja taha kirjutada - … Diego Jose Franciscode Paula Juan Nepomuceno Maria de los Remedios Cipriano de la Santisima Trinidad Clito Ruiz y… ?

 

3.      2008.a. ETV Kuldmuna reklaamikonkursil tegi puhta töö tollane firma Divisjon loovjuht LESLIE, kes võitis kõik tähtsamad auhinnad. Andeka reklaamijuhi sulest pärit ka megahittide ( Absoluutselt jt. ) sõnad. Mis graafikuharidusega LESLIE perekonnanimi ?

 

4.      Selleks, et teha vahet külalistel ning teenindaval personalil, kantakse traditsiooniliselt fraki juurde A värvi kikilipsu ( kelnerid nimelt kannavad B värvi). Mis värvi on A ja mis värvi on B?

 

5.      Lähiaasta sees said Stockholmis üks eestlane ja Tartus üks rootslane ühe kolmanda mehe nimelise autasu, mis seob nende eriilmelise tegevuse ajalooliselt ühte.

Kes need kolm meest?

 

Mehed, pahad poisid

 

6.      Selle tõeliselt paha mehe kohutavaks “ kaubamärgiks” sai endanimeline “kaelaside” - läbilõigatud kõriga ohvril tõmmati keel läbi lõikeava. Valiti mõjuvõimu tõttu isegi 1982.a. oma maa parlamenti. 1993.a. dets. lasi politsei tülika, igale poole oma haarmeid  ajanud pahategija maha. Kes see üksvahe maailma suuruselt 7. varanduse omanik?

 

7.      Eestlasest EKP funktsionäär ja majandusteaduste kandidaat oli 1988.aastal üks ägedamaid IME vastu võitlejaid. Eestist kadus 1989.a. ning märtsist novembrini 1991 aastal oli NSVL Tööstuse- ja Sotsiaalküsimuste minister. Praegu Tallinnas Eesti – Ameerika Ärikoolis professor, tegev ka Eesti – Vene Ettevõtjate Kojas. Kes see omaaegne ENSV MN esimehe asetäitja?

 

8.      Sel aastal võeti saadikupuutumatus Riigikogu liikmelt Villu Reiljanilt, mida olevat vaja uurimisprotseduuride läbiviimiseks. Värskemas Eesti vabariigis on sama saatus tabanud veel nelja Riigikogu liiget. Nimetage need?

 

9.      !912.a. sündis Rijekas Giovanni Csermanek. 19.a. kommunistina võttis endale varjunime, millega läks ajalukku. 1951.a. mõisteti eluks ajaks vangi, kuid 1953.a. muutunud oludes vabanes ja püsis võimuladvikus kuni surmani 1989.a. Viimasel ajal ta populaarsus madalseisus – 2007 .a. mais tema ja ta abikaasa haud rüüstati.

     Mis G. Csermaneki tuntum nimi?

 

10.   Abielu, mis sõlmitud 7. 03. 1941 Tallinnas, lahutati naispoole tungival nõudel 21.11. 1946, kuna “ abielu olla kaotanud mõtte, sest mehe asukoht teadmata”. Mees tunnistati notariaalkontori poolt “ teadmata äraolijaks” ning naisele anti tagasi ta neiupõlve nimi Eugenia Kuzma tütar Varhomejeva ( sünd. 1913.a.)

      Kes oli kadunud mees, sünd. 02.07.1902. aastal Tartus? Mälugigant 2008. H. Tiiduse VI memoriaal

 

 

VIII Kunst

 

 

1.     Kes on selle kuju skulptuurgrupi autor?

 

                                 

 

2.Kellele on püstitatud see mälestusmärk Jeruusalemmas?       3. „Skulptuur pimedatele“, kes on autor?

                        4. Kes on kunstnik?

 

 

 

      5. Mis linnaga on tegemist?

 

    

  

                6. Kes on kunstnik?

 

       7. Kes on kunstnik?

 

  

 8.  Mis elukutse oli legendi järgi neil vanameestel?    9. Kes on maali „Kurbuse ja Rõõmu laul“ autor?

 

      10. Kes on kunstnik?

 

 

IX AJALUGU

 

1.      1253.a. ( mõnedel andmetel 1254) said paavst Innocentius IV õnnistusel kaks katoliiklusse kaldunud suurvürsti tulevase Vene impeeriumi aladel kuninga tiitli. Mindaugase ja tema proua Martha salvimise tegi Chelmno piiskop. Kes oli teine  suurvürst, kelle salvis kuningaks Mezzano abt Opizo?

 

2.      Meil kutsutakse vahel idanaabreid “ ivaniteks”, kuid türklastel on ametlikult     bulgaarlaste (nende “ lemmikvälismaalaste”) rahvuse nimi Bulgaarias levinud mehenimi. Milline ?

 

3.      28. mail 1918 kuulutati välja esimene demokraatlik ja ilmalik riik islamimaailma aladel, pealinnaks Gäncä ja presidendiks ajakirjanik Mammed Amin Rezulzade, keda tunnustasid ka 12.I 1920 Pariisi rahukonverentsil osalenud riigid. Mis praeguse vabariigi eelkäija see 28.04.1920 likvideeritud riik oli?

 

4.      Selles Euroopa riigis viidi ellu pea samasugust poliitikat kui Pätsi- aegses Eestis. Valitseja alustas oma diktatuuri 1936 aasta augustis sõjaseisukorra väljakuulutamise ja parteide keelustamisega. Kuulutas end Juhiks, Esimeseks Talupojaks ja Esimeseks Tööliseks. II ms eel püüdis säilitada neutraalsust.       Riik, mees?

 

5.      Helilint.

 

6.      1978.a. 15. märtsil teatati kahe marksistliku riigi pool aastat kestnud relvakonflikti lõppemisest. Mõlemas riigis tegutsesid. N. Liidu instruktorid ning lahinguolukorras võisid seltsimehed kuule vahetada. Mis riigid sõdisid?

 

7.      Millises kahes EU riigis hakkasid 2008 aastal kehtima EURO` d ?

 

8.      Üks Eesti Vabariigi kõrgem autasu muutus ajalooks, sest 16.05.1995. ta kaotati. Enne II ms sai selle autasuna üks eestlane ja üks poolakas. Kes, ning mis autasust jutt?

 

9.      Saksamaalt Liivimaale rännanud ja  Riias aadlimatriklisse kantud von Köhlerid olid ilmselt oma lihtsamas elus olnud tublid käsitöölised ja nimesümboolikat esindas vapikilbil moorlane oksaga käes. Mis levinud keskaegne käsitöö haru on siis esindatud ka meie kunstniku Köhleri nimes?

 

10.  Eesti punk õilmitses 1980- ndail, mil tegutses Propeller ( asut. 1979), 1984- st Vennaskond, 1986 J.M.K.E.. Suuresti pungi pioneerid olid Kunstiinstituudi ansamblid Turist ( 1983 – 1985), Päratrust ( 1979 – 1983). Mis ansambel oli enne Päratrusti, Eesti esimeseks punkbändiks loetav?

 

 

X KIRJANDUS

 

1.      Tuntud on serenaad, kuid kuidas nimetatakse hommikulaulu?

 

2.      Selle Lelles elava laia haardega maalija, helilooja ja luuletaja kirjanikunimi tuleneb ta pikaajalisest huvist ida kultuuride vastu.

Kes see 1973 sündinud autor, kellelt 2008 aastal ilmus luulekogu “ Inimene on rohi.”?

 

3.      Vähemalt keskajal oli tihti kirjade lõpus märkus “ TIBI ET IGNI”. Mida see tähendab?

 

4.      Kelle siiagi saali põiganu luulenäited –

 

           Selgitus Euroametnikule                     Ühenduses on jõud

 

     Ema viis hälli heinamaale …                          Laske jääda alati

      Ta ei olnud asotsiaal,                                       lillal ikka lillaks.

      ega paduroheline,                                            Tema suurpäraselt

      naine lihtsalt elas maal.                                   sobib sõprussillaks.

         

5.      Soomlased andsid 2007.a. ajakirjandusauhinna 13- aastasele koolipoisile Waltteri Seretinile. Millist maailma ajakirjanduses rohket kommenteerimist leidnud meediaäpardust pani poiss tähele?

 

6.      Üks tulevane Nobeli preemia laureaat kirjutas muuhulgas J. V. Stalinile 1933.a. saadetud kirjas ; “Maa on hakanud haljendama ja rahvas saab nüüd rohtu süüa. Suurem osa perekondi elab ilma leivata ja kinnitab detsembrist peale keha vaid vesipähklite ja raipelihaga. Nüüd on siiski jõe kaldale ilmunud suslikud, ning neid süüakse nii keedetult kui praetult” jne.

Kes sõnameister?

 

7.  IRONI ( või kudari ) rahva vanasõnu:

     Sõda algab üksikutest laskudest.

     Kurjategija päev on lühike.

      Põgenes suitsu eest, sattus tulle.

      Keda armastad, see ongi sugulane.

      Häbelik külaline jääb näljaseks.

   Kuidas seda rahvast, kel ei olevat ühist enesenimetust, meil vene keele mõjutusel kutsutakse?

 

8.       Caudex! Carrula Lingua! Stulte! Pone ubi sol non lucet!

      Miks pole nende mõtteterade tõlkimisel täpsus oluline?

 

9.      Oli Eesti Kirjanike Liidu esimene auliige ( 1990) ja Tartu Ülikooli audoktor ( 1990 ).

     1938. aastal oli kaitsnud väitekirja “ Eesti soneti ajalugu”.  Loomingus kasutas pseudonüümide Kroonik, Joonas Taavet, Josef Tsaxtinis jt. kõrval ka nime Antsla Pännu, sest oli Vana – Antsla lähedal sündinud.  Kes?

 

10. Muusika

 

Vastused:

I  LOODUS ( 1 - 6 pildid)

VI GEOGRAAFIA

1

Aischa pettis Muhamedi

1

Ese -  Seto lipp

 

( punased roosid värvusid kollaseks)

2

Korea Vabariik, Gangnam on Souli eliitlinnaosa

2

Hundipiim

3

Sao Paulo Brasiilias

3

G. Garibaldi ja garibaldikala

4

Tiduvere küla

4

Annona

5

Labradori poolsaar, Joao Fernandes Lavradori järgi

5

( Leopardi) appaloosa

6

Vladikavkaz

6

Koaati, ninakaru

7

Õru vald Valgamaal

7

Aastaajad Austraalias

8

Albaania, Island, Liechtenstein

8

Albiino

9

Lumemäed

9

Puudub keskkõrva kuulmine

10

Hiina hümn

10

Taar

VII MEES

II  SPORT

1

Louis Kahn, Kuressaare piiskopiloss

1

Mait Riisman

2

Pablo Picasso

2

Lenglen mängis korsetita

3

Leslie Laasner

3

Ratastooli ragbi

4

A - valge, B - punane

4

9 järjestikust etapivõitu

5

Johann Skytte- riigisekretär ;

5

Jerry Alan West

 

Dag Hartelius - suursaadik - Skytte medal ;

6

Ollie

 

Rein Taagepera - Skytte riigiteaduste preemia

7

Jack Sharkey, võitis Max Schmelingut

6

Pablo Escobar - Cavira; Medellini narkokartelli looja

8

Bob ( Robert Nesta) Marley

 

Kolumbias

9

Niudevöö

7

Valeri Fjodori p. Paulman

10

Harry Nelson Pillsbury

8

Heiki Kranich ( 1997 ), Siim Kallas ( 1998 ),

III  TEATER, FILM, TEATRAALSUS ( 1 - 5 pildid)

 

Margus Hanson ( 2005), Jaanus Tamkivi ( 2005)

1

Hanna Schygulla

9

Janos Kadar

2

John Malcovitch

10.

Karl Säre, sakslased arreteerisid 03.09.1941.a.

3

Scarlett Johansson

VIII KUNST ( kõik pildid)

4

Martin Scorsese

1

Bernt Notke

5

Riina Maidre

2

J. F. Kennedy memoriaal

6

Ilkka Järvi - Laturi ("Tallinn pimeduses" - "City unplugged")

3

C. Brancusi

7

Valentin Kuik

 

4. Kees van Dongen ( 1877 - 1968)

8

Mägisibul; Riho Sibul ( 50.a.) ja Tõnis Mägi ( 60.a.)

5

Hattu¹a, Lõviväravad; praegune Bogaazkoy Türgis

 

ühisturnee

6

Agur Kruusing

9

Ilma seljatoeta järid

7

Jean - Michel Basquiat, pseudonüüm SAMO

10

Õigus esitada autoritasuta

8

Kohtunikud

IV   NAINE  ( 1 - 6 pildid)

9

Viktor M. Vasnetsov

1

Alison Krauss

10

Paul Delvaux

2

Christie Ann Hefner

IX

AJALUGU

3

Clementine Churchill

1

Daniil Romanovit¹, Galiitsia - Volõõnia valitseja

4

Miuccia Prada ( "Miu- miu")

2

Bogdan

5

Ksenja Sobt¹ak (" Blondiin ¹okolaadis")

3

Aserbaid¾aani vabariik

6

Hilana Taarka e. Darja Pisumaa

4

Kreeka, Ionnes Metaxas ( 1871 - 1941)

7

Kultuuriata¹ee

5

Helilint - Oskar Lõvi küsitleb K. Palusalu

8

Akvitaania Eleanor

6

Etioopia - Somaali nn. Ogadeni sõda

9

Esimene hotell, kus saatjata daamid tohtisid ööbida

7

Malta, Küpros

10

Laulab S.Sisask

8

Valgetähe erisuurpael; Johann Laidoner ja Poola

V  TEADUS, TEHNIKA, MAJANDUS

 

marssal Edward Rydz - Smigly

1

Ludvig Puusepp

9

Söepõletaja

2

Laevade lammutamine vanarauaks

10

Sülf

3

Puhkekeskus 20 tuhandele, lintmajana 4,5 km pikk

X KIRJANDUS, KEEL

4

Konteinertranspordi mõõtühik

1

ALBA

 

( 1 TEU = 20 jalane konteiner- twenty foot equvalent unit)

2

Margus Lattik e. Mathura

5

Galeer ; suurtes sõudelaevades vajati palju kutsealuseid

3

" Sulle ja tulele", s. t. peale läbilugemist põletada

 

või vange aerudele

4

Raivo Raigna

6

Lennukite " must kast"

5

Vene TV - klipp Vene allveelaevast põhjapoolusel pärit

7

Genoom

 

" Titanicu" filmist

8

Kiire raha ülekandesüsteem;

6

M. ©olohhov

 

arveldused kohapealse rahaga,

7

Osseedid

 

kui kontode bilansid tasakaalus, dokumendid hävitatakse

8

Ladina vandesõnad

9

Artur C. Clarke

9

Bernhard Kangro

10

Turvapadi

10

"Eesti leegionäride laul" - sõnad G. Helbemäe,

 

 

 

viis  P. Veebel