Hardi Tiiduse memoriaalil võistles Eesti mälumängu paremik

 

Peeter Kubo

mälumängujuht

 

Käesoleval aastal oleks Hardi Tiidus tähistanud 9. novembril oma 90-ndat sünnipäeva. Pirita Vaba Aja Keskuse peeglisaalis toimus 27. septembril VI Hardi Tiiduse memoriaal Mälugigant 2008. Kohale oli tulnud Eesti mälumängu eliit. Esindatud oli Tallinn, Tartu, Haapsalu, Pärnu, Viljandi, Harjumaa, Järvamaa ja Virumaa. Esitati 100 küsimust kümnel eri teemal.

Sellest võistlusest on kujunenud omalaadi mälumängu kümnevõistlus. Küsimuste koostajateks ja mängujuhtideks olid Jaan Loide, Eduard Rihm ja Peeter Kubo.

Pingelise heitluse võitis Margus Maiste Haapsalust, kes kogus 75 punkti 200st võimalikust. Temale kuulus Mälugigant 2008 karikas ja kuldmedal, mille oli välja pannud firma Gravex Balti.

Hõbemedali võitis Harjumaa esindaja Hugo Tang 72 punktiga. Kolmandale kohale tuli Indrek Salis, kes varem on kaks korda võitnud Mälugigandi tiitli (2003 ja 2007). Järgnesid Madis Replik Virumaalt 62 punktiga ja Jevgeni Nurmla 59 punktiga. Esikuuiku lõpetasid Tauno Vahter ja Anne Ehala Haapsalust 58 punktiga.

Seekord sai noorima võistleja auhinna meie väliskülaline Soomest Tuomas Tumi Tamperest. Alavõitjateks olid Margus Maiste (teater&film), Hugo Tang (loodus, teadustehnika, kirjandus), Indrek Salis (mees), Jevgeni Nurmla (loodus ja sport), Alar Särgava (naine), Jaan Lomp (ajalugu ja kirjandus), Martti Suurorg (geograafia).

Mängu vaheajal mängiti male kiirpartiisid, sest on teada, et Hardi Tiiduse üheks hobiks oli välkmale. Eesti Filmiarhiivi poolt oli välja pandud ka paljude fotodega stend Hardi Tiiduse erinevatest eluetappidest.

Seekordsed peaauhinnad olid Loksa Ravikeskuse ja Kiirlugemiskooli poolt. Võitjate eriauhinnaks oli pidulik õhtusöök Vene restoranis Troika. Võistluste koostööpartneriteks olid veel maakonnaleht Harju Elu, Harju Hambaravikeskus, Pirita Linnaosavalitsus, Pirita Vaba Aja Keskus, Pirita Selver, Pirita Ekstreemsport, Altia Eesti AS, Lipuvabrik, Pirita SpinTek, kirjastused Digipraktik, Allecto, Kirilill, Koolibri, Olion, Ersen, Eesti Ekspressi Raamat, Eesti Raamat, Kunst, kunstnikud-graafikud Illimar Paul ja Tõnis Laanemaa, Eesti Filmiarhiiv, Jazzkaar ja Linnateater.