Tartu MV mälumängus 05.11.2008

( küsimused Artes Terrae: Mart Kiisk, Rein Hiob, Veiko Tonts, Mart Hiob)

 

1. Kunstnik?

 

Avastati Nikolai Triigi senitundmatu teosNikolai Triik. Portrait of Juhan Liiv

 

2. Kes? Nobeli preemia 1933.

 

 

 

3. Kes?

 

Jaap de Hoop Scheffer

 

4. Mis linn?

 

Kiievi linna vapp      

 

 

5. Millise ajaloolise sündmusega, mis toimus täna, 403 aastat tagasi Inglismaal, on seotud pildil olevad mehed?

 


 

6. Suessi kanali avamisele 1869 oli aukülaliste hulgas kutsutud  ka Henrik Ibsen. Talle tehti khediivi poolt kingitus, mis muutis norralase tõsiselt nõutuks. Mis see oli?

 

A. Egiptuse pühade taimede istikud

D. Neegritüdruk

B. Jõehobu poeg

E. Täiskasvanud niiluse krokodill

C. Mürkmadude kollektsioon

 

 

7. Millisele tänapäevalgi tihti purskavale vulkaanile kuulub esikoht teadaolevate pursete arvu poolest?

 

A. Cotopaxi

D. Mauna Loa

B. Etna

E. Pinatubo

C. Ivan Groznõi

 

 

8. See riik (1127-1279) oli eelkõige kaubanduslik impeerium, mitte sõjaline suurjõud. Välispoliitikas eelistas diplomaatiat sõjale ja oli seetõttu vasallisõltuvuses tšurtšenite riigist Jin. Selle riigi 4 teki, 6 masti, 12 purjega ja kuni 500 meremehega laevad olid siis parimad maailmas (“Nanhai “ ülestõstmine 2007). Valitsevaks ideoloogiaks sai neokonfutsianism (Zhu Xi tööd), mida soodustas hariduse ja raamatute laialdane levik. Küsitav riik vallutati mongolite suurkhaani Hubilai juhtimisel 1267-1279.

 

A. Liao riik

D. Tang’i riik

B. Lõuna - Song

E. Wei riik

C. Põhja - Song

 

 

9. Lisaks meie riigi sünni- ja Vabadussõja alguse 90. juubelile tähistame k.a. 800 a. möödumist muistse vabadusvõitluse algusest. Osa Eesti ajaloo huvilisi tähistas seda küll 2006. a., kui möödus 800 aastat taanlaste tungimisest Saaremaale. Millist sündmust peame siis sel aastal kurbuse või rõõmuga meenutama?

 

A. Merelahing Ojamaa lähedal. Saksa ristisõdijad ründavad saarlaste laevastikku (16 laeva) ja vallutavad neist vaid kaks

D. Ümera lahing

B. Rodenpoisi e. Ropaži tapatalg. Sakslased rüütel Conradi ja semgalid Vestarduse juhtimisel ründavad Eestist röövkäigult tagasi tulevaid leedulasi ja nendega kaasas olevaid eestlastest vange (üle tuhande) ja tapavad u. 1200 leedulast ja enamuse eestlastest

E. Sakslaste, latgalite ja liivlaste sõjakäik Ugandisse, et kätte saada enne Riia linna asutamist saksa kaupmeestelt ugalaste poolt röövitud 900 hõbemarka ja heastada lätlastele (latgalid) tehtud muud kahjud

C. Saarlaste laevastiku tungimine Koivat pidi üles. Turaida ja Sigulda piiramine ning Kubesele kihelkonna rüüstamine. Riia linn kardab abi saata

 

 

10. Viimasel ajal seoses algava majanduskriisiga jälgitakse tähelepanelikult tähtsamaid börsiindekseid (Dow Jones, S&P 500, Nasdaq, Nikkei jt). Küsime, millise riigi börsiindeks on CAC 40?

 

A. Saksamaa

D. Itaalia

B. Suurbritannia

E. Hiina

C. Prantsusmaa

 

 

11. Eesti Vabariik sündis 1918. aastal. Aasta algas 1. jaanuaril ja lõppes 31. detsembril. Mitu kalendripäeva oli sellel aastal Eestis?

 

12. Endine King's College Londoni ja praegune Exeteri Ülikooli professor on tunnustatud inglise sõjaajaloolane, kes tegeleb peamiselt Teise maailmasõja ja Kolmanda Reich'i uurimisega. 2001. aastal pälvis ta Briti Sõjaajaloo Ühingult oma uurimuste eest Samuel Elliot Morrisoni auhinna.

Tema hiljuti eesti keeles ilmunud teos «Diktaatorid. Hitleri Saksamaa ja Stalini Venemaa» üritab läbi murda kivistunud dogmadest nende režiimide kohta, olles samas üsna raske lugemismaterjal. Oma käsitluses ei kasuta ta lihtsustavaid mustvalgeid skeeme, ei moraliseeri ega jaga hinnanguid. Ta on eelkõige tippteadlane, kes toetub ulatuslikule allikalisele baasile ja kirjutab tõsiteaduslikult, andes nüüd ka meie lugejale nende kahe diktatuuri laiahaardelise ja üksikasjaliku võrdluse. Kes?

 

13. Kui Dow Jones Industrial Average (DJIA) indeks esmakordselt publitseeriti 1896. aasta 26. mail, kasutati selle arvutamiseks tollal 12 firma aktsiate hindu.Tänapäeval on ainult üks nendest kaheteistkümnest endiselt tugev ja sama nimega ning on üks kolmekümnest firmast, mille aktsia hinda kasutatakse DJIA indeksi arvutamisel, kuigi ka tema oli väljas aastatel 1898-1907.

 

14. Esimene eesti üldlaulupidu toimus teatavasti 1869. aastal. Teine üldlaulupidu oli kavandatud 1875. aastaks, kuid luba saadi alles kahe aasta pärast. Peo korraldamine lükkus edasi ja korraldati alles 1879. aastal. Millest oli see tingitud?

 

15. Hiljuti tehti teatavaks järjekordsed Nobeli preemiate saajad. Eestlastel pole senini seda preemiat õnnestunud saada, aga soomlased said Ahtisaari näol juba neljanda laureaadi. Kes olid eelnevad kolm? Kaks õiget annab 1 punkti.


 

16. Enne Kristuse sündi antiikajal olid inimkonnal teada-tuntud ning isoleeritud kümme keemilist elementi. Nendest kaheksa olid metallid (kuld, hõbe, vask, raud, plii, tina, elavhõbe ja tsink) ja kaks mittemetallid. Nimetage need kaks keemilist elementi.

 

17. Ta oli Itaalia renessansi esimene suur Firenze arhitekt. Tema meistriteos on Firenze kõrge Santa Maria del Fiore toomkiriku (Duomo) kõrge kaheksatahuline roideline kuppel (valmis 1434), esimene märkimisväärne kuppel Itaalias antiikajast saadik.

Ta õppis tüüpilises Firenze töökojas skulptoriks ja kullassepaks ning oli 1401. aastast kullasseppade tsunfti liige. Teda mäletatakse eeskätt arhitektina, kes kehtestas uued klassikalised kaanonid (rahulikud rütmid, selge geomeetria ja sümmeetria) ning kasutas sageli kõige lihtsamaid materjale (hall pietra serena ja lubjatud krohv).

Kui ta suri, maeti ta Firenze toomkirikusse nii tagasihoidlikusse hauda, et see oli sajandeid kadunud ning leiti üles alles 1972. Tema elust ei ole palju teada. Seda kirjeldas Giorgio Vasari raamatus Vite. Kes?

 

18. Küsime Eesti kergejõustiklast ja kergejõustiku treenerit. Eluaastad 1914 - 2005. Aastal 1947 Eesti MV esikoht meeste kuulitõukes, 1950. a. teine ning aastatel 1946 ja 1948 Eesti MV kolmas. Tema õpilasteks on olnud Eesti kuulitõukerekordi omanikud Rein Sprenk ja Jaan Osi, samuti Enn Rohula, Ants Kiisa, naiste paljukordne Eesti meister ja rekordiomanik kettaheites ja kuulitõukes Helgi Parts, praegugi kehtiva Eesti naiste kettaheite rekordi (65.00) omanik  Elju Kubi jt.

 

19. Jalgpallis on MM-võistlustel kogu aeg valitsenud Euroopa ja Lõuna-Ameerika meeskonnad. Nelja parema hulka medalimängudele on pääsenud lisaks UEFA liikmetest eurooplastele tavaliselt kolm suurt grandi Lõuna-Ameerika koondist (Brasiilia, Argentiina, Uruguai), kes kokku on võitnud 9 kulda, 4 hõbedat ja 2 pronksi. Väljastpoolt seda ringi on meeldivalt üllatanud Lõuna- Korea kodusel MM-l 2002 ja veel ainult kaks Ameerika mandri koondist! Nimeta mõlemad!

 

20. 2007. a suurima sissetuleku saanud jalgpallur teenis 31 miljonit eurot (palk, boonused, reklaamilepingud), selles tabelis kümnendaks jäänud sportlane aga 11.8 miljonit eurot. Esikümnes on näiteks portugallane Christiano Ronaldo, prantslane Tierry Henry, sakslane Michael Ballack (mitte esikolmik). Millise kahe riigi kodanikke, kummastki kolm, on aga selles tabelis kõige rohkem?

 


Yunnan is highlighted on this map21. See Hiina provints on tuntud kui üks looduslikult ja etniliselt kirevamaid, kus elab 36 rahvust Hiinas ametlikult tunnustatud 56 etnosest. Pindala 394 tuhat km2, elanikke üle 42 miljoni. Tänu muljetavaldavale loodusele, pehmele kliimale ja mainitud rahvuslikele vähemustele on jõudsalt arenev turismipiirkond. Mis provints?

 

 

 

22. See linn saavutas miljonilinna staatuse 1962. aastal, selleks kulus vähem kui 70 aastat. Tol ajal võis see olla maailma noorim miljonilinn. On sellega, kuidas on, kuid praegu on see linn elanike arvult Vene Föderatsioonis kolmas ning on tähtis tööstus-, kultuuri- ja teaduskeskus. Asub 3560 km pikkuse (suurima lisajõega on pikkus koguni 5410 km) jõe ülemjooksul. Kodulinn 12-kordsele maailmameistrile kreeka-rooma maadluses, kellel on lisaks kolm olümpiakulda ja üks -hõbe. Rahvusvahelises Maadlusföderatsioonis (FILA) on see maadleja hääletatud koguni 20. sajandi parimaks kreeka-rooma maadlejaks. Mis linn?

 

23. Mis linnas asuvad poliitik Mustafa Kemal Atatürgi ja tema adopteeritud tütre sõjaväelendur Sabiha Gökçeni nimelised rahvusvahelised lennuväljad? 

 

24.  XXI sajandi algusest peale kannab see jõgi tiitlit "Vaikse ookeani vesikonna suurim reostaja". Eriti hull on olukord alamjooksu viimasel 600 kilomeetril kuni suudmeni.Uuringud on näidanud, et 30% tema lisajõgedest on samuti reostunud. Seda, et tegemist pole just väikese jõega, näitab aasta keskmine vooluhulk suudmes, mis on 31 900 m3/s. Mis jõgi? 

 

25. Mis maa lipp? Pealinn Hargeisa, iseseisvaks kuulutatud 18. mail 1991, rahaühik kohalik šilling (stabiilne, kuid rahvusvaheliselt mittekonverteeritav), elanike arv u 3,5 milj, pindala 137 600 km2.  Praegune riigijuht, sarnaselt Eestile kolmas oma riigi president pärast 1991. a, valiti 2003. a. vabadel valimistel. Faktiliselt iseseisev, kuid rahvusvaheliselt tunnustamata.

 


26. Selle taime (Artemisia vulgaris) rahvapärased nimetused on ema-rohi, orjavitsad, langetõverohi, roosirohi, sala-koi-rohi. Tema lehed on selgesti kahevärvilised: pealt tumerohelised, sageli isegi läikivad ja alt valged. Valge värvus on tingitud viltjatest karvadest. Taim võib sirguda isegi pikakasvulise inimese pikkuseks.

Nimetus “ema-rohi” on otse tõlgitud selle taime saksakeelsest nimest. Orjavitsad on tekkinud aga sellest, et seda taime kasutati varem ravimtaimena haavade parandamiseks, eriti raviti nendega just mõisas peksa saanud teoorjade veritsevaid kohti.

Nimetused “roosirohi” ja “sala-koi-rohi” viitavad selle taime kasutamisele ühe nahahaiguse, roosi raviks. Nimi langetõverohi näitab aga ise tema kasutusala ära. Viimane oli ka selle taime kõige tuntum raviomadus.

Peale selle, et see taim on ravimtaim, on ta ka isegi toidutaim. Väikestest õisikutest saab kuivatamise ja peenestamise teel hea maitseaine lihatoitudele, noori lehti võib aga keedetult edukalt kasutada köögivilja asemel, nagu näiteks kapsalehti. Mis taim?

 

27. Alates 1979. aastast nimetatakse … vaheldumisi naise- ja mehenimedega ning kui on rohkem kui 21 … ühel aastal, kasutatakse lisaks kreeka tähestikku (alfa, beeta jne). Naisenimede andmisega alustas 19. sajandil Clement Wragge, kuid ta kasutas ka nende meespoliitikute nimesid, kes talle ei meeldinud. Mis on … ?

 

28. See värvuliste seltsi, vintlaste sugukonda kuuluv lind (Laxia curvirostra) on üks väheseid, kel puudub püsiv elupaik. Hetke toiduküllusest olenevalt liigub ta siia-sinna, kui aga toit antud kohas otsa lõpeb, lendab jälle teise kohta.
See on Eesti lindudest ainus, kes võib haududa ka talvel.Ta kohandab oma pesitsusaja toidu kättesaadavusega, ent harilikult pesitseb ta detsembri- ja juulikuu vahel. Ta on harilikult esimene uuel aastal pesitsev linnuliik. Suurim pesitsevate paaride arv ilmub välja jaanuari lõpu ja aprillikuu vahel, kui tema peamisest toidust puudust pole. Mis lind?

 

29. Filmides on James Bondi käsutuses väga erinevad sõidukid,sealhulgas isegi tank ja veneetsia gondel. Lemmikuteks on muidugi kaunid ja võimsad autod. Ühe 1913. a. asutatud firma toodanguga sõidab ta vähemalt kuues filmis. Mis firma?

 

30. Talle omistatakse ütlus: "Kõik eesti realistid on pärit Põhja-Eestist ja kõik romantikud Lõuna-Eestist." Tema nimega seostub meie kirjanduses eelkõige uusromantistlik novell. Ta oli kõva matkaja minnes jalgsi Tartust Peterburi ja sealt edasi Viiburisse. Kes?

 


31. Maailmakuulsal kunstnikul Peter Paul Rubensil on maal L'Union de la Terre et de l'Eau (Maa ja vee liit). Maalil on kujutatud Väike-Aasia looduse ja viljakuse jumalanna … koos Rooma merejumala Neptunusega. Kuidas oli selle jumalanna nimi?

 

32. Küsitav kirjanik on avaldanud lisaks kirjanduslikele teostele monograafiad "Dr. Julius Aamisepa teaduslikust pärandist" (1959), "Dr. Mihkel Pill" (1968) ja "Aleksander Eisenschmidt" (1969). Ta kirjutab iga päev sulepeaga päevikut, arvutit kirjanikul pole. Vaimu hoiab ta virgena suvel aias töötades. Tema asutatud Välja katsetalus kasvab üle poole tuhande liigi taimi. Igal talvel kirjutab ühe raamatu ja tegutseb juba üle kümne aasta Eesti kaunite kunstide akadeemia loomise initsiaatorina. Kes on see kirjanik?

 

33. Millise kirjandusteose kolm osa on: 1) kommete etüüdid, 2) filosoofilised etüüdid, 3) analüütilised etüüdid ja kes on autor?

 

34. Inglastel on akvarelli kui maaliliigiga alates XVIII sajandist eriline suhe ja nende kunstnikud olid moeloojad kogu maailmas. Väidetakse,et just selle jaoks leiutati eriline valge paber "Whatman" ja nn. Bristoli kartong. 1805 asutatud Akvarellistide Selts (Society of Painters in Watercolor) on loonud traditsioonid, mida suures osas jälgitakse ka tänapäeval. Üheks omapärasemaks nõudeks seltsi liikmete suhtes oli see,et nad ei tohtinud kasutada maalimisel ühte värvi. Kui kunstnik siiski seda tegi, siis heideti ta seltsist välja.Tänapäeval on see värv tavaliselt juba vesivärvide komplektis olemas, kuid tema kasutamine ei kuulu hea tooni hulka. Mis värv?

 

Angelina Jolie35. Sündis Los Angeleses California osariigis. Tema vanemad on näitlejad Jon Voight ja Marcheline Bertrand, ristivanemad Jacqueline Bisset ja Maximilian Schell. Vanem vend James Haven (sündinud 1973) on lavastaja, kes lavastas oma õe esimesed õpilasfilmid. Ta emapoolsed vanavanemad olid Prantsuse-Kanada päritolu; isa poolt on ta tšehhi ja inglise päritolu.

Filmikarjäär algas aastal 1982, kui ta oli seitsmeaastane.

On olnud abielus briti näitleja Jonny Lee Milleriga, kellega ta mängis koos filmis "Häkkerid" (Hackers), aga kooselu kestis vaid aasta. 1996. aastal oli tal suhe Jenny Shimizuga, kellega ta mängis koos filmis "Foxfire".

2000. aastal abiellus ta ameerika näitleja Billy Bob Thorntoniga, kellega kohtus filmi "Pushing Tin" võtetel. Ka see abielu ei kestnud kuigi kaua, 2003. aastal nad lahutasid. Praegu abielus väga tuntud näitlejaga. Nimetage näitlejanna.


36. Kes on kunstnik?

 

    

 

 

37. Küsime heliloojat, dirigenti, pianisti, kitarrimängijat ja kriitikut, romantilise muusika koolkonna üht rajajat. Tema tuntuim ooper  sai harukordselt populaarseks (ooperi erakordsest edust kõneleb asjaolu, et esietendusel tuli avamängu juba korrata). Paari aasta jooksul vallutas see ooper kõik Euroopa ooperilavad ja äratas ellu palju järelaimajaid. Võiks öelda, et selle ooperi esietendus 17. juunil 1821 murdis itaalia ooperi ainuvalitsuse. Nimetage helilooja ja ooper.

 

38. Küsitava perekonnanime juured ulatuvad kandja teada Eestis XVII sajandisse. Nimi ise peaks olema rootsi päritolu — esimene Rootsi kuningas oli väga sarnase perekonnanimega. Kõige vanema selle nime Eesti-poolse kandjaga puutus küsitav  kokku, kui käis oma diplomilavastuse “Tuli sinu käes” (ETV, 1996) võttepaiku otsimas. Saha-Loo kabelis on hauakivi aastast 1615. Akadeemik Ariste väitnud aga küsitavale kui filoloogiatudengile, et nimi tuleb Ambrosiusest ning pärineb seega XIII sajandist.

On teinud telelavastused “Huupi valitud”, “Koera lugu”, “Tuli sinu käes”, “Mäng”, “Ma armastasin sakslast”, “Lihtne lugu, lõpuga”. Lisaks ühe möödunud aastal lõppenud ning ühe praegugi alates 1993. aastast etenduva teleseriaali lavastaja. Kes?

 

39. Kes juhtis Vanemuise teatrit aastatel 1914 – 1921?

 

40. Helilooja?

 

 

Vastused.

 

1.

Nikolai Triik

RH

2.

Paul Adrien Maurice Dirac

RH

3.

Jaap de Hoop Scheffer

RH

4.

Kiiev

RH

5.

Püssirohuvandenõu Inglismaal, Guy Fawkes püüdis õhku lasta Inglismaa parlamenti, ta tabati

RH

6.

D. Neegritüdruk

MK

7.

B. Etna

MK

8.

B. Lõuna -  Song

VT

9.

E. Sakslaste, latgalite ja liivlaste sõjakäik Ugandisse

VT

10.

C. Prantsusmaa

RH

11.

352

RH

12.

Richard Overy

MK

13.

General Electric

RH

14.

Vene-Türgi söja (1877-1878) tõttu

MK

15

Frans Emil Sillanpää (1939, kirjandus), Artturi Ilmari Virtanen (1945, keemia) ja Ragnar Granit (1967, füsioloogia või meditsiin)

RH

16.

Väävel (S) ja süsinik ( C)

RH

17.

Filippo Brunelleschi

MH+RH

18.

Aleksander Lohk

RH

19.

USA (1930) ja Tšiili (1962)

VT

20.

Suurbritannia (David Beckham, John Terry ja Steven Gerrard) ning Brasiilia (Ronaldinho, Ronaldo ja Kaka)

RH

21.

Yunnan

RH

22.

Novosibirsk

RH

23.

Istanbul (Atatürk Euroopa – osas ja Gökçen Aasia – osas)

VT

24.

Jangtse

VT

25.

Somaalimaa vabariik (Somaliland), mitte Somaali Vabariik

MH

26.

Harilik puju

RH

27.

Orkaan

MH

28.

Kuuse-käbilind

MK

29.

Aston Martin

VT

30.

Friedebert Tuglas

MK

31.

Kybele (Cybele)

MK

32.

Heino Kiik

RH

33.

"Inimlik komöödia", Honorè de Balzac

MK

34.

Valge värv

VT

35.

Angelina Jolie

RH

36.

Giovanni Bellini (1430 - 1516)

RH

37.

Carl Maria von Weber, "Nõidkütt"

MK

38.

Ain Prosa

RH

39.

Ants Simm

MK

40.

Wolfgang Amadeus Mozart

RH