1. Käesoleva aasta suvel mängiti ajaloolisel Otepää linnamäel vabaõhulavastust eestlaste muistse vabadusvõitluse ajast. Mis oli teatritüki nimi ja kes oli selle lavastajaks?

 

2. Millise 1935.aastal valminud leiutisega  läks tehnika ajalukku Ameerika detektiiv ja psühholoog Leonarde Keeler?

 

3. Kes on piltidel kujutatud daam? Õige riik annab ühe punkti, õige isik kaks.


4. Austraaliale kuuluv saarestik India ookeanis. Hõlmab 27 korallsaart, millest suurimad West Island ja Home Island. Valitseb mahe lähisekvatoriaalne kliima. Elanike peamine tuluallikas on kookospähklite kasvatamine.1914 toimus saarte juures lahing, milles Austraalia ristleja Sydney tules hukkus Saksa ristleja Emden. Mis saared?


5. Kuulub seebipuuliste sugukonda. Puu kasvab 5-10 m kõrguseks. Kasvatatakse Aasias Taist Indoneesiani, ka Kesk-Ameerikas ja Madagaskaril. Vili näeb välja nagu väike karvane loom. Hapuka maitsega viljaliha keskel on üks seeme. Jõudnud vahel ka meie poelettidele. Just seda vilja on kujutatud Kalju Kase raamatu „Maailma puuviljad“(2007) esikaanel. Mis puuvili?



6. Millised kaks Ladina-Ameerika riiki sõdisid 1941—42 omavahel? Üks kaotas selle sõja tõttu teisele märkimisväärse osa oma territooriumist, üle 270 000 ruutkilomeetri. Maa-ala juurde saanud riigist pärit isik on õpetanud Tartu Ülikoolis hispaania keelt.

 

7. See linn kandis 1961—92 nime Tselinograd. Mis on linna  praegune nimi ja kus riigis ta asub? Õige riik annab ühe punkti ka siis, kui linna nimi on vale.

 

8. Pseudonüümi Nicolas Bourbaki all esinenud teadlased võtsid endale ülesandeks luua täielik aksiomaatiline ... käsitlus. Paljud selle ala teadlased olid veendunud, et selline ... ülesehitus on võimalik, kuid ei võtnud sellist kolossaalset tööd ette. See tohutu ettevõte algas Bourbaki “Elementide” väljaandmisega 1939. Raamatusari taotles ... ülesehitust nii, et kõik erinevad ja vahel üksteisest kaugelseisvad valdkonnad ühenduksid kokkukõlavasse saagasse. Pöörati tähelepanu just aspektidele, mis olid esile kerkinud 20. sajandi alguse kiire ... arenguga. Plahvatuslikult olid esile kerkinud mitmed uued valdkonnad, mille vahel polnud silmnähtavaid seoseid. Mis teadusharu sobib vastuseks?

 

9. Sel USA sprinteril ebaõnnestus ühel olümpial 200 m jooks, kus ta poolfinaalist edasi ei pääsenud. Selle krahhi kohta lausus see sportlane filosoofiliselt: "Päike tõuseb ka homme ja tähed säravad tänagi õhtul. See oli ainult võistlus." Ta seletas ka, et kummalise vormilanguse võis põhjustada vahetult enne olümpiat Salamancas saadud toidumürgitus. Ligi neli aastat pärast seda ebaõnnestumist võttis ta 200 m jooksu maailmarekordi enda nimele. Kes?

 

10. See vene näitleja sündis 1927. a. Omski oblastis Muromtsevo rajoonis Bergamaki kolhoosi esimehe perekonnas. Lapsepõlve ja nooruse veetis ta Tara linnas. On mänginud paljusid rolle, ka Leninit, Stalinit, marssal Žukovit. Alates septembrist 1987 kuni surmani 2007. a. oli ta Vahtangovi-nimelise teatri kunstiline juht. Suri Moskvas, maeti sõjaväeliste auavalduste saatel Novodevitšje kalmistule. Kes? Kui lisame ta perekonnanime lõppu tähed s ja k, saame ühe Venemaa oblastikeskuse nime.

 

11. Ta oli Lüüdia kuningas,kelle vanemateks peeti Zeusi ja Plutot. Käis pidevalt Olümposel ja nautis nektarit ja ambroosiat nagu jumaladki. Võttis jumalate toitu maa peale kaasa ja rääkis Zeusi saladusi välja. Peitis varastatud asju (Zeusi kuldne koer) ja vandus valet. Et jumalate kõigeteadmist proovile panna ja neid alandada, mõtles välja koletu plaani: tükeldas oma poja Pelopsi, keetis ära ja andis jumalatele söögiks ette. Karistuseks pandi ta igavesti piinlema Hadese tiiki, mille vesi imbus maasse, kui ta juua soovis. Tema pea kohal rippusid puuviljad, kuid kui ta sirutas käe, tõstis tuul oksad kohe kõrgele.Tema pea kohal rippus ka kalju, mis ähvardas iga hetk alla kukkuda. Kes?

 

12. Sündinud 17.juulil 1976. Isa on spetsialiseerunud kineetilisele kunstile, ema on tuntud eelkõige  lillemaalijana.Lõpetanud ERKI maaliosakonna,kaitsnud magistrikraadi Jaan Toomiku õpilasena. Tuntumad saavutused seotud tegevuskunstiga. Lasknud Kunstihoones näitusel „Kehaturg“

piitsutada mehi,assisteerinud kanüülide veeni ajamist,aadrilaskmist,avalikku verejoomist, lasknud nüpeldada ennast,pritsinud rindadest piima ja rünnanud möödujaid. Kuulunud kunstirühmitustesse Avangard ja Pink Punk.Saanud 2004 Kultuurkapitali aastapreemia.Kes?

 

13. Sündinud 24. nov.1956. Eesti esimesi proge-rocki tegijaid. Kirjutanud palju filmimuusikat „Corrida“, „Wikmani poisid“, „Lepatriinude jõulud“ja „Leiutajateküla Lotte“.1993 a-st õpetanud omaloodud õppeainet-muusika ja heli filmidramaturgia kujundajana. Loonud ka Esindamata Rahvaste Organisatsiooni hümni. Kes?

 

14. Sellele riigile tõi kõigi aegade esimese olümpiamedali- pronksi Pekingist 2008  sportlane nimega Nikpai Rohullah. Mis alal ja mis riiki ta esindas? Senine parim oli olnud Mohamed Ebrahimi viies koht Tokio OM-lt 1964.aastal. 

 

15. See 1963. aastal sündinud kirjanik kirjutas end 20.sajandi lõpuaastate tähtsamate kirjanike hulka juba oma esimese romaaniga. Teos avaldati 1992, eesti keelde tõlgituna ilmus 2007. Raamat räägib loo klassikalise filoloogia üliõpilastest Uus-Inglismaal, kes metsas salajast rituaali taaselustades tapavad inimese. See on ülikooliromaan, mis räägib noorte inimeste sõprusest ja selle proovilepanekust. Lugu ise on täis pikitud tsitaate kreeka müütidest, mõjudes lugejale nagu kreeka tragöödia. Nimetage romaan ja selle autor.

 


16. Ta on ainsa ujujana võitnud medali viielt olümpialt. Seejuures jättis ta vahele Atlanta ja Ateena mängud. Pekingi olümpialt 2008 sai ta 41-aastaselt kolm hõbemedalit. Esimesest individuaalsest olümpiakullast jäi lahutama vaid üks sajandik. Sydney mängudelt sai küsitav kolm pronksmedalit,

enne seda oli võidetud  teateujumistes neli kulda, neist esimene juba 1984. aastast Los Angeleses. Kes?

 

17. Sündinud 1872 Läänemaal. Lõpetas 1901 Peterburi  ülikooli õigusteaduskonna. 1904-05 Tallinna linnavolikogu liige, osales 1905. aasta revolutsioonis (valiti Tartus aulakoosoleku juhiks). Mõisteti tagaselja surma.Viibis hiljem vanglas ja asumisel. 1918 sai temast esimene Eesti Vabariigi prokurör. Oli Maanõukogu ja Asutava kogu liige, hiljem 1923-37 Riigikogu liige. Aastatel 1939-40 Eesti usaldusmees Saksa usaldusvalitsuse juures. Mehe surmaaeg ja koht on tänaseni täpselt teadmata. Kes?

 

18. See kunagine taliteraviljapõldude tavaline umbrohi on muutunud tänaseks meil nii haruldaseks, et kantud Eesti Punasesse Raamatusse. Taime  looduses ei leidu. Kui põld jääb sööti,ei saa ta enam idaneda. Nelgiliste sugukonda kuuluv taim on pilkupüüdvate roosakaspunaste õitega ja tema mustad seemned on mürgised. Tänases Eestis on teda veel ainult Kihnu saarel kasvamas leitud. Mis taim?

 

19. Ansambel alustas tegevust Inglismaal, Sheffieldis 1994. Bänd sai endale nime Stanley Kubricku kultusfilmist „Kellavärgiga apelsin“. Filmis joob üks tegelasi Korova piimabaaris jooki, mille nimi inspireeris bändi nimevalikul. Sarnase kõlaga sõna tähendab portugali keele aga hullu. Ansambli lauljatariks on iiri päritolu Roisin Murphy, kes ka enamiku lugude sõnade autor. Tänaseks on daam alustanud ka soolokarjääri (esikplaat „Ruby Blue“). Ansambli tuntuimateks hittideks on lood „The Time is Now“ ja „Sing It Back“. Mis ansambel?

 

20. Väärisplastmass, mille skeletiks on süsinikuaatomite ahel,mis väljaspoolt ekraneeritud fluoriaatomitega. Talub kuumust kuni 400 kraadi C, talle ei toimi lämmastikhape,kuningvesi ega leeliselised. Ei ole mürgine,on vett-tõrjuv,tal puuduvad lõhn ja maitse. Temast on valmistatud ülihelikiirusega lennukite kütuse-ja õlitorustikud. Teda kasutatakse südameklappide ja veresoonte valmistamiseks, milles ei teki trombe.Selle kattega suusatrampliinidel saab aastaringselt hüpata. Kuulub suusamäärete koostisse. Toodetakse ka alumiiniumist selle materjali kattega suuski,mis ei vaja üldse määrimist. Selle materjali kihiga on kaetud paremate elektritriikraudade triikimispinnad.

Temast valmistatud laagrid ei vaja õlitamist. Kasutatakse dielektrilise materjalina ka elektronarvutite,radarite ja raadiode valmistamisel. Küsime kompanii DuPont´i poolt registreeritud

selle materjali nime, mille all teda ka Eestis tunneme.

 

21. Sündinud 1861 Tartumaal sulase peres. Õppinud Tartu Õpetajate Seminaris.Töötanud õpetajana Adaveres ja Pilistveres, hiljem Põltsamaal Aleksandrikoolis. 1893 sai temast Väike-Maarja kihelkonnakooli juhataja, kus ta töötas kuni surmani. Kirjutanud ka luuletusi, valme, ballaade-näiteks luulekogu“Ärganud hääled“. Tema õnnetust armastusest on Mats Traat kirjutanud Tuglase preemia 2007 võitnud novelli „Sarviku armastus“. Kes?

 

22. Arktilistel meredel elutsev lind. Eristatakse 2 liiki : põhja-ehk lühinokk....ja lõuna- ehk pikknokk.....Keha jässakas, ülalpool must, allpool valge. Nokk pikk, must, teravatipmeline. Maapinnal tegutsevad ainult pesitsemise ajal,moodustades linnulaatu. Muneb munad paljale  kaljueendile,munade pirnjas kuju tagabneile parema püsivuse kaljuserval.20-24 päeva vanuselt hüppavad pojad kaljult merre.Toituvad linnud merel, süües peamiselt väikesi kalu. Munade töönduslik korjamine munapulbri valmistamiseks on linnuliigi püsivuse ohtu seadnud. Eestis võib seda lindu kohata merel eksikülalisena. Mis lind?

 

23. Ta oli Inglismaal kantsler (1155-1162) ja seejärel Canterbury peapiiskop (1162-1170) Henry II valitsemise ajal. Olles alul kuninga ustav toetaja, muutus hiljem üha enam kiriku huvide eest võitlejaks, saades kuningale pinnuks silma. Aastal 1170 tungis rühm rüütleid Canterbury peakirikusse ja tappis mehe altari ees. Hiljem kuulutati pühakuks ja tema märtrisurma kujutavaid pilte leidub kõikjal Euroopas. Temast on kirjutatud näidendi ..... ehk jumala au Jean Anouilh. Raul Tammet on ka Haapsalus lavastanud küsitavast mehest  näidendi. Kes?

 

24. Kui Pekingi OM-il võistles Brasiilia koondises näiteks üle 30 Silva nimelise, üle 20 Santose nimelise ja 10 Costa nimelist atleeti, siis Eesti sportlastest oli vaid kaks perekonnanime esindatud kahe sportlasega. Nimetage need  kaks perekonnanime.

 

25. Savist, kipsist, tsemendist või portselanist valmistatud puhkpill. Pilli nimetus tuleneb itaaliakeelsest sõnast haneke. Pillil on 8-10 ava, ulatus poolteist oktavit. Võeti kasutusele 1860 a-il Itaalias. Mis pill?

 

26. Selle riigi lipu punane värv sümboliseerib revolutsiooni ja võitlust, roheline lootust. Vapikilbi aluseks on muistne mõõteriist, millega määrati taevakehade asendit ja liikumist. Vapi keskel valgel väljal olevad viis sinist kilpi on kujunenud sinisest Burgundia ristist, punasel ribal paiknevad seitse kuldset kastelli. Rahvuslill on lavendel, rahvuspuu harilik õlipuu, rahvuslind siniharakas. Mis riik?

 

27. Sündinud 27.detsembril 1948 Tartus. Tartu Ülikooli molekulaartehnoloogia professor alates 2004 a. Tema lõigi Eestis molekulaardisaini ja molekulaartehnoloogia suuna. Tema juhtimisel on välja töötatud arvutisüsteem, mis võimaldab ennustada keemiliste ühendite mitmesuguseid omadusi. Sai 2001 riigi teaduspreemia. Valiti 2007 Eesti Teaduste akadeemia akadeemikuks. Kes?

 

28. Pärit Venezia vaese aristokraatia hulgast. 16-aastaselt läks Dalmaatsiasse sõjaväkke, kus teenis neli aastat. Tagasi tulles asutas koos vennaga kirjandusliku ringi. Tema esimeseks näidendiks oli „Armastus kolme apelsini vastu“, kus ta demonstreeris kui lihtne on publikumenu võita lapsiku pealkirja ja jaburavõitu süžeega. Järgmine näidend „Ronk“ põhineb tuntud itaalia muinasjutul. Idamaade juttudest on inspireeritud  tema näidendid „Kuninglik hirv“ ja „Türgi koletis“. Mehe looming on pälvinud rohket rahvusvahelist tähelepanu. Tema muinasjutt-näidend „Turandot“ on aluseks Puccini samanimelisele ooperile. Sergei Prokofjev on loonud ooperi ka „Armastus kolme apelsini vastu“ põhjal. Kes?

 

29. 6.aprillil 1994 hukkusid segastel  asjaoludel allakukkunud lennukis korraga kahe riigi presidendid. Intsident sai otseseks ajendiks hiljem vallandunud traagilistele sündmustele, mis nõudsid paljude inimeste elu. Millise 2 riigi presidendid tol kevadpäeval hukkusid?

 

30. Küsitav kunstnik sündis Antwerpenis enne Kolmekümneaastast sõda.1616 sai ta Haarlemis tuntuks oma elusuuruses grupiportreega „Püha Jüri Maakaitseväekompanii ohvitseride bankett.“

Karjääri alguses jõi palju, ümbritses end prostituutide, hasartmängijate ja varastega. Kunstniku üks kuulsamaid maale on „Viiuliga poiss“. Oli elu jooksul edukas maalija ja kunstikaupmees, kuid jäi enne surma kõigest ilma. Ta suri 1666 Haarlemis. Kes?

 


31. See eesti kirjastus loodi 2003 aastal. Peatähelepanu on suunatud vaimu rikastavate ja hinge saladusi ning sügavust käsitlevate ramatute väljaandmisele. Avaldatakse ka ilukirjandust. Nii on kirjastusel ainuõigus avaldada Eestis brasiilia menuautor Paulo Coelho teoseid. Kirjastuse juhiks on Tiina Ristimets. Kirjastusega sama nime kannab laev, millega seiklevad peategelased  Jules Verne romaanis „Viieteistkümneaastane kapten“. Mis nimi sobib vastuseks?

 

32. See on 105 km pikk jõgi, mis algab umbes 20 km Paidest loode pool Pususoos ja suubub Tallinna lahte. Vasakpoolsed lisajõed Kuivajõgi ja Kata jõgi voolavad osaliselt salajõgedena maa all. Tuntum parempoolne lisajõgi on Leivajõgi. Ülemjooksul voolab jõgi läbi soiste metsade, kus inimasustus hõre. Ainus sealne suurem asula on Ardu. Jõge toitvatest allikatest on veerohkemad Saula Siniallikad. Kalanduslikult kuulub jõe keskjooks haugijõe ja kärestikuline alamjooks forellijõe tüüpi. Mis jõgi?

 

33. Saksa astronoom ja arst, elas aastatel 1758-1840. Avastas 7 komeeti ja väikeplaneedid Pallase ja Vesta. Lõi komeetide orbiidi arvutamise uue meetodi. Esitas 1826 küsimuse, mis nüüd kannab .....

paradoksi nime-miks on taevas öösel pime? Kes?

 

34. Sündinud 4.detsembril 1983. Lõpetanud lavakunstikooli 22.lennu 2006.aastal. Pärast selle kooli lõpetamist asus tööle näitlejana teatrisse NO 99. Saanud 2004 Voldemar Panso nimelise preemia ja 2006 Kristallkingakese Adolf Rühka rolli eest lavastuses „Adolf Rühka lühikene elu“. Näitleja viimastest rollidest tuleks mainida nimiosasid näidendites „Totu Kuul“, „Perikles“ ja „Rambo“. Rockooperis „Ruja“ mängis ta Jaanus Nõgisto tegelaskuju. Kes?

 

35. Zeus faber on Atlandi ookeani idaosas ja Vahemeres elav kala. Keha lamedaküljeline, seljauime ja pärakuuime ees ogakiired. Külg kollakaspruun, sellel kollase äärisega must laik ehk nn. Peetruse näpujälg. Hoidub merepõhja lähedale. Toitub kaladest ja koorikloomadest. Liha maitsev, nahast tehakse galanteriiesemeid. Mis kala? Eesti rahvakalendris on 22.veebruaril samanimeline päev.


36. Kes on uue eesti filmi „Detsembrikuumus“ ja ajaloolise teleseriaali „Tuulepealne maa“stsenaris-

tid. Üks küsitav on kirjanik,teine ajaloolane.Kes?

 

37.Eesti suurim õlletootja on Saku õlletehas. Mis nime kannab lätlaste suurim õlletehas? Tõlkes tähendab tootja nimi õllepruulijat.

 

38. Kes on pildil olev FC Barcelona ja hispaania koondise jalgpallur, Euroopa meister 2008 ?

39. Kes on kunstnik ja millist

 teadlast on ta maalinud  esimesel pildil? Teisel pildil on küsitava kunstniku maal „Kaluri tütar“.


40.Kes on see lauljatar, tänavu maailma muusikaedetabeleid vallutanud hiti „I kissed a girl“ esitaja?


 

VASTUSED:

1.PÄRIJA , RAIVO TRASS

2.VALEDEDEKTOR

3.ROOTSI PRINTSESS MADELEINE  BERNADOTTE (Therese Amelie Josephine)

4.KOOKOSSAARED (KEELINGI SAARED)

5.RAMBUTAN

 

6.ECUADOR, PERUU

7.ASTANA, KASAHSTAN

8.MATEMAATIKA

9.MICHAEL JOHNSON

10.MIHHAIL ULJANOV

 

11.TANTALOS

12.SANDRA JÕGEVA

13.SVEN GRÜNBERG

14.AFGANISTAN, TAEKWONDO

15.DONNA TARTT, SALAJANE AJALUGU

 

16.DARA TORRES

17.JAAN TEEMANT

18.NISULILL ehk ÄIAKAS

19.MOLOKO

20.TEFLON

 

21.JAKOB TAMM

22.TIRK

23.THOMAS BECKET

24.ALJAND (Martti ja Triin), RAJA (Andres ja Allar)

25.OKARIIN

 

26.PORTUGAL

27.MATI KARELSON

28.CARLO GOZZI

29.RUANDA , BURUNDI

30.FRANS HALS

 

31.PILGRIM

32.PIRITA

33.HEINRICH WILHELM OLBERS

34.RISTO KÜBAR

35.PEETRIKALA

 

36.MIHKEL ULMAN, LAURI VAHTRE

37.ALDARIS

38.ANDRES INIESTA

39.ILJA REPIN, DMITRI MENDELEJEV

40.KATY PERRY (Katheryn Elizabeth Hudson)