Tartu mälumäng 8. oktoobril 2008 (Kvart)
 

1. Kes on kunstnik? („Itaalia poisike“ ja Lev Tolstoi portree) 

Ants Laikmaa. A boy from Italy 

 

2. Kes?                                                                                                3. Kes?

 

 

 

4. Millise lehmasõbraliku linna vaated?

 

 cow with a gas pipe 

 

5. Näete pildil Saksa Panga kaksiktorne Maini-äärses Frankfurdis. Kuidas neid torne kutsutakse?

 
6. Küsitav on üks esimesi tegelasi, keda me Piiblis kohtame (1. Mo 4, 25-26). Ta olevat elanud 912 aastat vanaks ja talle sündis poeg Enos. Kes?
 
7. Milline ajalooline isik esineb vene leetopissides nime all Artsimagnus Krestjanovitš (võimalikud on ka veidi teistsugused kirjapildid)?
 
8. Araabia kalifaadis oli see maksunimistu ja maksuametkond, Osmani Türgis sultani valitsusnõukogu, nii nimetatakse ka idamaise valitseja palee audientsisaali. See on ka iraani, araabia ja türgi kirjanduses ühe autori lüüriliste luuletuste täielik kogu. Meie jaoks on sellel veel viies tähendus. Mis sõna? 
 
9. 29. detsembril 1890 nottisid kolonel James W. Forsyth’i juhitud USA sõdurid ühe küla ja samanimelise jõe juures toimunud lahingus Pine Ridge’i reservaadis Lõuna- Dakotas maha üle 200 siuu indiaanlase, mehi, naisi ja lapsi. Samas on toimunud teinegi valitsusvägede ja indiaanlaste konflikt. Seda kohanime sisaldav Dee Browni raamat on eesti keeles ilmunud Omar Volmeri tõlkes. Milline kohanimi? 
 
10. 20. augustil möödus 40 aastat päevast, mil NSVL ja tema Varssavi pakti liitlased viisid oma väed Tšehhoslovakkiasse. Agressioonis ei osalenud siiski kaks Varssavi pakti kuuluvat riiki. Millised? 
 
11. TÜ/TRÜ rektorite nimed aastast 1920 algasid enamasti K-tähega. Kes oli selles loetelus viimane K-tähega rektor enne praegust rektorit Alar Karist? 
 
12. USA Explorer, Prantsusmaa Asterix, Jaapani Osumi, Hiina Dong Fang Hong, NSVL … Milline nimi sobib punktiirile?
 
13. Mis seadeldisest on jutt? Esimese sellise ehitas 1852 Leon Foucault, demonstreerimaks maa pöörlemist. Need riistad on sama usaldusväärsed kui kompassid, isegi täpsemad, ning neid rakendatakse eriti lennunduses ning mereveonduses (kasutatakse lennukite ja laevade stabiliseerimiseks). 
 
14. Kuidas on teaduse ja tehnika ajalukku läinud Codex Atlanticus?
 

15. Rakvere külje all Arknas töötas kuni 1992. aastani kutsekool. Viimased paarkümmend aastat enne sulgemist õpetati seal ainult ühe kitsa eriala spetsialiste. Mis eriala?

 

16. Eesti sõjameeste mälestuskirik on Toril. Kus on aga Eesti politseinike mälestuskirik? Vastavad tahvlid peaks avatama selle aasta novembris.

 

17. Kes? Ta sündis 1873 Madridis Hispaania kuninga Amadeo I Savoia pojana ning kandis hertsogi ja Savoy-Aosta printsi tiitlit. Ta oli Itaalia mereväe ohvitser, mägironija ja Arktika uurija. 1897 vallutas ta esimesena Alaskal asuva Saint Eliase mäetipu, 1900 avastas, et Euroopa ja põhjanaba vahelise külmunud tühermaa all pole suurt maamassi. Tema juhtimisel poolusele teel olnud rühm sinna ei jõudnud, sest ta ise sai külma-kahjustusi ja retk jäi pooleli. Sellele vaatamata jõuti kaugemale (86°34' pl) kui keegi varem. 1909 juhtis ta Himaalaja ekspeditsiooni, kus jõudis Qogiri (Godwin Austeni ehk K2) mäel 7498 m kõrgusele. Suri 1933 Torinos.

 

18. Kaardil tähistatud India osariigi keskuseks on küll Lucknow linn, ent finants- ja tööstuspealinnaks on hoopis Janpur. Lisaks neile on tähelepanuväärsemateks asulateks Agra ja Varanasi. Mitte vähetähtsa faktina peab mainima, et küsitavas India haldusüksuses elab ligemale 200 miljonit elanikku, mis teeb sellest India rahvarohkeima osariigi. Mis osariik?

 

19. Aafrika kaart on kirju, enamikul riikidest on palju naaberriike, aga seda riiki piiravad ainult Guinea ja Libeeria. Mis riik?

 

20. See on üks suuremaid Vahemere basseini suubuvaid jõgesid, pikkus 652 km, jõgikond 75000 km2, üks väheseid, mis on suures osas laevatatav. Voolab sadade kilomeetrite ulatuses kaitsetammide vahel, kohati on veepind kuni 10 m ümbritsevast maapinnast kõrgemal. Tema soine delta laieneb iga aasta peaaegu 100 m mere poole. Mis jõgi?

 

21. Seda liblikõielist taime tuntakse Eestis kui iluaias kasvatatavat lille, mida on palju sorte, vähesel määral kasvatatakse ka kehvadel muldadel haljasväetistaimena. Lõunapoolsetes maades kasvatatakse teda söödataimena haljasmassi ja seemnete saamiseks, millised sisaldavad rohkesti proteiini ja õli. Purustatud seemneid lisatakse Eestis toodetavatele Baieri leivale ja Rõõmupätsi saiale. NB! Iluaias kasvavad seemned on üldreeglina mürgised! Mis taim?

 

22. Milline imetaja (Lipotes vexillifer) kuulutati viimati kadunuks / väljasurnuks? Sadakonna aasta eest oli neid u 5000, 1970. a-il 400, 1990. aastate lõpus 13. Viimati nähti teda 2004. aastal. Eelmine viimane hävinud imetaja oli tasmaania tiiger, kes oli olemas veel 1936. aastal.

 

23. See Eestiski elav kala (Gasterosteus aculeatus) on reeglina hõbedane, kudemisajal muutub värviliseks, meenutades troopilisi kalu. Elab meres ja suuremates jõgedes. Tema sigimist iseloomustab isase hoolitsus järglaste eest. Ta ehitab õunasuuruse pesa sobivasse lohku, kandes sinna taimeosi ja kleepides need lima jm. eritisega kokku. Pessa heidab marja (areneb 7–10 päeva) mitu emast, kelle roll aga sellega piirdubki. Isakala kaitseb pesa, vehib pesa avause juures uimedega, et kudu saaks hapnikku ja toidab vastseid seni, kuni need suudavad iseseisvalt toitu otsida. Pesast väljuvad maimud püüab ta suhu ja viib sinna tagasi. Milline kala?

 

24. Sel suvel oma riigi loomise 60. aastapäeva tähistanud Iisraeli riik valis endale juubeli puhul rahvuslinnu. Vastu ootusi tuli rahvahääletusel võitjaks ookerkollast või oranži värvi pea ja rinna ning musta-valgetriibuliste tiivasulgedega lind, kelle ladinakeelne liiginimetus on upupa epops. Heebrea keeles kannab lind nime duchifati ning 3. Moosese raamatus on teda kirjeldatud kui räpast lindu, mis juutidele kohe kuidagi söögiks ei kõlba. Mis lind?

 

25. Sellele Voroneži jõe ääres asuvale linnale pani aluse Peeter I, rajades sinna kohta mürskude valmistamiseks malmitehase, linnaõigused sai küll alles 1779.a. Praegu on selles oblastikeskuses üle 500000 elaniku, linnas tegutsevad suured metallurgia- ja masinaehitustehased, selles linnas olid valmistatud Eestimaa kolhooside populaarsemad traktorid T-40, möödunud talvel toimusid seal maailmameistrivõistlused jääaluses kalapüügis, kus Eesti võistkond sai auväärse seitsmenda koha. Mis linn?

26. 1973. aastal keelustati N Liidus kolm spordiala, neist üks oli naiste jalgpall, kaks ülejäänud keeldu kehtisid võrdselt nii meeste kui naiste osas. Neist on üks olümpiaala, teine mitte. Mõlemad olid siis ja on praegu populaarsed ka Eestis. Mis alad?

 

27. Esimene sellenimeline taani sportlane oli 1896 oma riigi esimene olümpiavõitja, saades kulla kahe käega tõstmises, lisaks hõbeda ühe käega tõstmises ja pronksi laskmises. Teine sama nimega mees sai 1948 OM-il jalgpallis pronksi, klubijalgpalli mängis kodumaal ja Inglismaal. Kolmas sellenimeline (1947) on ka sportlane ja eestlastele hästi tuntud. Kõigil kolmel mehel kattuvad nii ees- kui perekonnanimi. Kuidas see kõlab?

 

28. Pekingi OM-i üks suuremaid intsidente oli kahtlemata pronksmedali võitnud maadleja Ara Abrahamiani protest: pärast autasustamist asetas ta oma medali maha, teatades, et oli poolfinaalis kohtunike süü tõttu kaotanud. Seepeale ta diskvalifitseeriti ja medal anti talle kolmanda koha kohtumises kaotanud prantslasele Melonin Noumonvile. Millist riiki Abrahamian esindas?

      

29. Kes on piltidel olev Indy-Car’i võidusõitja?

 

    30. Suvel EM-tiitliga pärjatud Hispaania jalgpallimeeskonda kuulub asendamatu mängijana kodustatud brasiillane. Klubijalgpalli mängib see keskväljamees Villarrealis. 1976. aastal sündinud pallur leivanumbriteks on tugev kauglöök ning penaltite realiseerimise oskus. EM-turniiril valiti ta sümboolsesse koondisesse, nii mõnigi spetsialist pidas teda turniiri parimaks mängijaks üldse. Kes?

 
31. Oskar Luts, „Kevade”: „… on korraga postiametnikuks muutunud ja näib, nagu tembeldaks ta postmarke; igale langenud vaenlasele vajutab ta porise mätta näole ja kordab ühtelugu Tootsi kaudu tuttavaks saanud sõnu: „Mis kinni ei jää, saab kinni löödud.”” Punktiirile sobiv nimi ühtib ühe eesti luuletaja ja lastekirjaniku nimega. Kirjutage see!
 

32. Kaks poissi tulevad kooli, kotid püsse ja muid tapavahendeid täis ning kukuvad valimatult tulistama. Kõlaks justnagu lihtsustatud sisukokkuvõte filmi „Klass“ lõpuosast, ent tegelikkuses on selline sisu ameerika  lavastaja Gus Van Santi 2003. aastal valminud filmil. Linateos võitis Cannes’i filmifestivali peaauhinna Kuldse Palmioksa. Filmi tegevustik toimub küll väljamõeldud koolis Portlandi äärelinnas, ent on kahtlaselt sarnane 1999. aastal Colombine’i koolitulistamise sündmustega. Mis film?

 

33. 1893. aastal puhkesid Londonis sisuliselt rahutused, tuhandete kaupa öeldi üles ajalehe „Strand Magazine” tellimusi, toimetuse ees korraldati meeleavaldusi, mehed kandsid leinalinte, kaebustega pöörduti parlamendi ja Walesi printsi poole. Mis oli juhtunud? Tegu ei ole poliitika- ega majandus-, küll aga kirjandusküsimusega.

 

34. Kes on kunstnik (1497–1543)?

 

 

 

 

35. Kes laulab?

 

36. See näidend valmis 1901. aastal, kolm aastat enne autori surma. Näidendit peeti järelehüüdeks 19. sajandile ja autori kohta öeldakse, et ta pidas peiesid möödunud aegadele. Seda draamat on lavastatud sadades maailma teatrites, Eestis esimest korda 1915. aastal „Vanemuises”, praegu „Ugala” repertuaaris. Lavakunstikateedri 13. (1988, Kaljo Komissarov) ja 16. (1993, Priit Pedajas) lennu diplomilavastus. Nimetage autor ja näidendi pealkiri!

 

37. Kui eestlasel midagi p..sse läheb, ütleb ta viisakas seltskonnas, et asi on mokas, kihvas, untsus jne. Soomlane ütleb sellisel juhul, et asi on ühe pilli sees. Selle muusikariista leiutasid 19. sajandi esimesel poolel austerlased Christian Buschmann ja Cyrill Demian, viimane mõtles ka pillile nime ja patenteeris selle 1829. aastal, soomlased kasutavad muidugi omakeelset nime. Kontsertmuusikat sellele pillile ja sümfooniaorkestrile on kirjutanud näiteks Pjotr Tšaikovski, eestlastest Erkki – Sven Tüür („Prophecy”, 2007). Mis pill? 
 

38. 2008. aastal oli Liverpooli kõrval üks Euroopa kultuuripealinnu esmakordselt linn, mille riik, kus see asub, ei kuulu Euroopa Liitu. Milline linn? Riigi nimetamine annab ühe punkti.

 

39. Kes? Sündis 1920 Saksamaal sakslanna ja saksa päritolu USA sõduri pojana. Peagi kolis pere Los Angelesse. Pärast keskkooli õppis küsitav kunsti, ajakirjandust ja kirjandust. Ta katsetas kirjutamisega, ent kirjastajate tõrksus kärpis tema avaldamisvõimalusi. Suurema osa ajast veetis ta läbustades, teenides nappi ülalpidamist koeratoidutehases, autojuhi, postiljonina jne. 35-aastaselt hakkas ta luuletusi kirjutama ja äratas tähelepanu (Sartre hindas teda parimaks Ameerika poeediks). Kui ta oli 49-aastane, pakkus üks kirjastaja talle 100-dollarilist kuustipendiumi „lihtsalt kirjutamise eest”. Vähem kui kuuga kirjutas ta oma esikromaani „Postkontor”. Järgnesid mh „Naised”, „Pulp”, „Põhjatuse piiril” (kõik olemas ka eesti keeles). Kokku kuus romaani, millest viie peategelane on autori alter ego – joodikust kirjanik ja luuletaja Henry Chinaski. Ta suri 1994.

 

40. Helilooja? Ooper?

 
 
 
Vastused:

1. Ants Laikmaa

2. Andreas Thorkildsen

3. Hillary Clinton

4. Ventspils

5. Deebet ja Kreedit

 

6. Sett (Seth, Aadama ja Eeva kolmas poeg, kellest põlvneb inimkond)
7. Hertsog Magnus (Mitte „talupoja poeg”, vaid Christian III poeg)

8. Diivan

9. Wounded Knee

10. Rumeenia ja Albaania

 

11. Jüri Kärner
12. Sputnik (esimesed tehiskaaslased vastavalt 1958, 1965, 1970, 1970 ja 1957)
13. Güroskoop (pendel on midagi muud)
14. Leonardo da Vinci joonistuste kogu erinevatest tema leiutistest ja ideedest

15. Kunstliku seemendamise spetsialistid

 

16. Paide

17. Luigi Amadeo Abruzzi

18. Uttar Pradesh

19. Sierra Leone

20. Po

 

21. Lupiin ehk hundiuba

22. Jangtse jõedelfiin ehk baij

23. Ogalik

24. Vaenukägu ehk toonetutt

25. Lipetsk
 
26. Karate, bridž
27. Viggo Jensen
28. Rootsi

29. Danica Patrick (võitis 2008 esimese naisvõidusõitjana USA Indy-Car’i etapi)

30. Marcos Senna

 

31. Kesamaa (Manivald Kesamaa)

32. „Elevant” („The Elephant”)

33. Arthur Conan Doyle laskis oma kangelasel Sherlock Holmesil surma saada

34. Hans Holbein jun

35. Sebastian Bach

 

36. Anton Tšehhov, „Kolm õde”

37. Akordion (soome hanuri)

38. Stavanger, Norra

39. Charles Bukowski

40. Charles-Francois Gounod, „Faust”